Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak wy to widzicie że oni wezmą miliony chłopów 18-30 na zete?
Oczywistym jest że nie ma na to ani miejsca (fizycznie) ani budżetu. Będą brali ludzi świeżo po studiach, jeden rocznik co rok maks, wątpię że tych powyżej 25r życia też powołają (a przynajmniej nie w najbliższych latach, więc jak ktoś teraz ma chociaż te 25 to imo nie ma strachu), tak uważam ale zapraszam do dyskusji
Zawsze można kupić obywatelstwo na st lucia czy innej dominice za 100k$ xD
#obowiazkowecwiczeniawojskowe

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bad_Wolf: Ale wiesz że nie każdy może sobie to załatwić, prawda? Poza tym wystarczy nawet D. Na E to musiałbyś mieć coś naprawdę poważnego.
@mirko_anonim A dlaczego po studiach?
I dlaczego emigrować? Jeżeli ludzie z tym nic nie zrobią, to rzeczywiście skończy się to nieciekawie.
  • Odpowiedz
BadWolf, jak nie? Kategorię E się ma za poważne choroby, niepełnosprawność lub transseksualizm.
bartez
94, już widzę jak masowo Polacy wyjeżdżają. Tylko że trzeba zrobić porządek tutaj.
  • Odpowiedz
Kategorię E się ma za poważne choroby,

@Xing77: to poważną chorobą jest np płaskostopie¯\(ツ)/¯, wzrost powyżej 200cm¯\(ツ)/¯, i parę innych wielce poważnych schorzeń
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przymusowa zetka w nowej ustawie jest do 35 lat, , 19-35 lat gruby zakres sobie zabezpieczyli rocznikow - to raczej chodzi o czas wojny, będą brali na front ludzi w tym wieku w pierwszej kolejności, będą uzupełniali straty po żołnierzach zawodowych, wkładka mięsna do borsuka itp
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP):

jeden rocznik co rok maks, wątpię że tych powyżej 25r życia też powołają (a przynajmniej nie w najbliższych latach, więc jak ktoś teraz ma chociaż te 25 to imo nie ma strachu),

Jak odbywałem swoją ZSW w 2008 roku to trafił się koleś co miał wtedy 34 lata. A trafił się, bo kiedy przyszło do kolejnego odroczenia to akurat nie było tego co zwykle i nowy nie mógł
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): @mirko_anonim
Akurat 30+ co im życie nie wyszło bądź chcą przysłowiowo odpocząć od swojej ''starej'' jest mnóstwo.
Co do kategorii wiekowej.
Ustawa i stara zeta jasno określa widełki wiekowe na 18-35.
Większość Europejskich krajów ma te widełki w przedziale
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ale nikt tutaj nie uważa że ludzi z D będą brać na ćwiczenia. Możliwe jest jednak że będą ich brać gdzie indziej.
Poza tym, weź pod uwagę że w obliczu dzisiejszej sytuacji i w - przynajmniej naszym - „państwie z kartonu" różne rzeczy mogą się dziać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tak jak napisałeś. Ustawa mówiąca o obowiązkowej służbie wojskowej facetów w wieku od 18 do 35 lat służyła jako podkładka pod ewentualną wojnę pisana na szybko i na kolanie. Rządzący sami się do tego przyznali.
Teraz idą zmiany w przepisach co już widać. Sami rządzący zapowiadali gruntowne zmiany w prawie. Na pewno zmodyfikują w najbliższym czasie tę ustawę i ustawią wiek od 18 do 27/30. Nie uwierzę w inny
  • Odpowiedz
@TheDrolix: Przed wojną rok temu na szybko, ukratkiem zmienili prawo po to aby w razie wojny na naszym terytorium mieć mięso armatnie w wieku 18-35 lat. Jestem prawie pewny, że przed zetką znowu szybko zmienią na 18-27.
  • Odpowiedz
@Luqart: No ja to wiem, ale chłop pisał o kolesiu co był w woju w wieku 34 lat w 2008. Zaś już od innych słyszałem o tym, że wtedy wojsko było najpierw do 30. a potem do 27. roku życia i już nie wiem jaka jest prawda.
  • Odpowiedz
@TheDrolix: Był w wojsku wieku 34 lat bo pewnie miał styczność wcześniej z wojskiem. Innej opcji nie było.
Na przykład był pilotem czy kierowcą czołgu.
  • Odpowiedz