Wpis z mikrobloga

#excel #pytaniedoeksperta #powerquery

Cześć,

Mam mały problem z moim plikiem excelowskim - mam excela z fakturami, który jest połączony z folderem za pomocą power query. Kiedy w folderze pojawia się PDF, wskakuje on do excela. Z racji braku ładu i składu w którym wrzucane są tam PDFy, sortowanie przez Power Query odbywa się po dacie utworzenia i do tabeli wyrzuca mi dwie kolumny - data utworzenia i nazwa pliku. Następnie z ręki zostały dodane kolumny do tabeli (kwota, adresat i hiperłącze do PDFa) które są opisywane ręcznie/za pomocą formuł.,

Teraz cały problem - jeżeli ktokolwiek przesortuje dane wg. jakiejś wartości nie zassanej z Power Query, a następnie odświeży listę Power Query to część listy będzie posortowana wg. Power Query (wg daty utworzenia, pierwsze 2 kolumny), a reszta tabeli według sortowania użytkowania.

Jak łatwo zauważyć, jeżeli ktoś się zagapi, to wszystkie hiperłącza idą do kosza, bo przez 2 różne sortowania jednocześnie odsyłają do nie tego pdf'a. Czy jest jakiś sposób na trwałe połączenie danych z np. datą utworzenia, czy nazwą pliku? Kiedy wstawiałem z Power Query po nazwie, to w środek tabeli wchodziły mi dane które ktoś dorzucał co też powodowało rozjeżdżanie się tabeli.

Problem jest na tyle specyficzny, że nie mogę znaleźć rozwiązania na angielskich stronach.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Thermao: Noo to raczej oczywiste, na Twoim miejscu zrobiłbym to w nowym miejscu i jeśli danych ręcznych jest dużo to bym e dodał jako osobne źródło
  • Odpowiedz
@Thermao: Zrób tabelę rekurencyjną - na końcu swojej kwerendy zaczytującej folder dodaj kroki, które ładują jej tabelę wynikową z powrotem do PQ i łączą ją left joinem z ostatnim krokiem pierwotnego zapytania (np. po nazwie pliku). Problemem mogą być tu jedynie hiperłącza, chyba nie da się ich zwrócić z PQ w formie klikalnych linków.
  • Odpowiedz