Wpis z mikrobloga

Wie ktoś czy mogę #kredyt2procent spłacić od razu jak skończą się dopłaty? (po 10 latach)
Przykładowo wychodzi mi 900zł/miesiąc raty przy kredycie 200 tys (biorąc na 30 lat). Dopłat mam w tym przypadku 84 tys
Po 10 latach spłacę 108 tys + 84 tys z dopłat
Ile będę miał do spłaty aby uwolnić się od kredytu? I czy w ogóle tak mogę bez żadnych kosztów?
#kredyt #kredythipotyczny #mieszkania #mieszkanie #nieruchomosci
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Leosiaa: z umowy kredytowej:

1. Kredytobiorca jest uprawniony do dokonania przedterminowej spłaty całości kredytu.

2. Z tytułu przedterminowej spłaty całości kredytu w okresie obowiązywania stałej stopy procentowej rekompensata nie jest pobierana.

Możesz przybliżyć kwotę która będzie do spłaty?

@Leosiaa: sprawdź sobie kwotę kapitału do spłaty z symulacji ze 120 miesiąca. Przy czym trzeba zaznaczyć, że jeżeli za 5 lat stopy będą powyżej 10% to będzie więcej do spłaty.
  • Odpowiedz
@Leosiaa prosta matematyka
200 tys (biorąc na 30 lat) czyli 200000 / (12 * 30) wychodzi 555 złotych kapitału do spłaty miesięcznie
czyli po 10 latach spłacisz 200000/3 kapitału a zostanie Ci 133k do spłaty
  • Odpowiedz
@marcpol: a jak jest w przypadku rat równych i zmiennych?

@swagerstom: W przypadku rat równych (annuitetowych) wzrost oprocentowania skutkuje spadkiem udziału kapitału w racie w początkowym okresie kredytowania i zwiększeniem udziału kapitału w końcowym okresie kredytowania.
  • Odpowiedz
raty stałe/zmienne/malejące?

@swagerstom: Dostępne są dwa rodzaje harmonogramu spłacania rat kredytu. Są to raty równe, czyli raty annuitetowe oraz raty malejące, czyli raty ze stałą częścią kapitałową.

Opisałem to na swojej
  • Odpowiedz