Wpis z mikrobloga

Tradycyjnie religia u moich dzieci (nie chodzą na nią) w-----a w środek dnia, coby frekwencja się zgadzała. Poza tym w IV klasie szkoły podstawowej jest więcej opowiadania bajek o panu z brodą na chmurce niż historii, informatyki i przyrody. Ha tfu na kk.

#bekazpisu #bekazkatoli #bekazkonfederacji

W komentarzu drugi screen.
jarosuaf - Tradycyjnie religia u moich dzieci (nie chodzą na nią) w-----a w środek dn...

źródło: Screenshot_2023-08-30-11-10-58-01

Pobierz
  • 130
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bad_Wolf: jakieś orzecznictwo potwierdzające, że ten przepis stanowi podstawę prawną zakazu lekcji religii w środku dnia szkolnego? Czy to po prostu twoje urojenie, które chcesz narzucać wszystkim?
  • Odpowiedz
@jarosuaf: Kolega mi mówił, że jak wypisał syna z religii, to został wezwany na rozmowę do Pani dyrektor, a jak rok temu religia byłą na końcu to teraz jest w środku.
  • Odpowiedz
  • 1
@antb47: z religii nie trzeba się wypisywać. Religię organizuje się jaka są chętni, wtedy dyrektor zbiera od chętnych z klasy podpisy i organizuje zajęcia. Na religię nie jest się domyślnie zapisanym.
  • Odpowiedz
przecież napisałem - daje temu wyraz w demokratycznych wyborach. Czy brak wiary idzie w parze z brakiem umiejętności czytania? Nie wiem, ale patrząc po tym wątku warto to zbadać.

@Bordomir: Chyba wiara idzie w parze z trudnościami w myśleniu, za to z wielką łatwością osoby wierzące utwierdzają się w tezach nie mających pokrycia w żadnych dowodach xD

Nie było żadnego referendum związanego z konkordatem. Nie było też żadnych innych demokratycznych
  • Odpowiedz
@a_casu_ad_casum a to można dyskryminować że względu na wiarę lub jej brak, dobrze wiedzieć. Szkoda, że według katoli to działa tylko w jedną stronę, katol może dyskryminować niewierzących ale w drugą stronę to już szkalowanie katoli.
  • Odpowiedz
swoją drogą jak osoby z firmy która z etyka nie ma.nic wspólnego tak samo z moralnością. Mają uczyć dzieci o etyce.

@Nester86: to sa na dodateknosoby, które zarzucają niewierzacym, ze nienpotrafia zyc moralnie bo życie bez tej konkretnej religi jest puste i nie ma zasad.
A potem widzę grubego ksiedza w Bentleyu i zastanawiam się jak on przestrzega 7 grzechów głównych.
Nie bawię się w zadna religie aby w nią wierzyć. Ale mam więcej pokory i umiaru niż nie jeden ksiadz, a takich osób jak ja jest
  • Odpowiedz
Prawo mówi o tym, że taka lekcja ma być pierwsza albo ostatnia.

@Bad_Wolf: Nic takiego nie mówi (chociaż tak powinno być). Jedyne co jest wymienione, to że jeśli taka lekcja jest w środku planu to szkoła musi zapewnić opiekę uczniom, którzy nie chodzą na religię.
  • Odpowiedz