Aktywne Wpisy

Anglia 2025, środek deptaku w centru miasta
źródło: image_picker_9CE2C5B6-C49E-4899-A51E-E9979EE59F4D-60643-000020CD48AD650E
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: image_picker_9CE2C5B6-C49E-4899-A51E-E9979EE59F4D-60643-000020CD48AD650E
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Dodatkowe pytanie - na stronie ZUS znalazłem nr konta do płacenia składek - teraz jednak widzę, że ZUS dwa razy (Czyli tyle, ile razy w sumie płaciłem składki [na poczcie, bo firma teścia i tak chciał] za całą kadencję firmy) przypomniał się, że do 29 dnia miesiąca nie dostał całości składek.
Czy może powinienem był wysyłać to na ten mikrorachunek US? W mojej własnej firmie wysyłam wszystko na rachunek ZUS (a nie na mikrorachunek US) i wszystko dochodzi elegancko.
Czy może chodzi o to, że teść jest ZUSowi dłużny jakieś pieniądze z przeszłości? On dawno temu miał firmę a tak w ogóle to zawsze coś kombinowali i też bym się czegoś takiego spodziewał. Mogłbym nawet pomyśleć, że faktycznie nie zapłacił tych składek, ale to ja byłem na poczcie mu to wysłać i mam potwierdzenia. Ale to raczej nie to, bo we wiadomości mówią o konkretnym miesiącu roku.
Już złożyłem odpowiedni wniosek, ale chętnie się dowiem, co Wy myślicie. Trochę to dziwne
Jeszcze tylko dodam, że to nowa firma i jest ulga na start - tzn. mam nadzieję, że dobrze złożyłem wszystkie papiery xD ( w sumie to może tutaj jest błąd, że złożyłem na normalne składki, albo coś - jak to teraz sprawdzić?), ryczałt do 60k, więc wysyłam im 376,16 na razie - może ja się pomyliłem i powinienem był więcej?
w czerwcu płaciłem za maj 376,16
w lipcu za czerwiec 376,16
w obu przypadkach przyszły monity, tak jak z obrazka.
Proszę o podpowiedź, a ja tymczasem próbuję ustalić jakie papiery faktycznie wysłałem przy zakładaniu firmy - w każdym razie, na tym mowym biznes gov pl prowadzą za rączkę i wydaje mi się, że zaznaczałem ulga na start.
EDIT: spradziłem i przy rejestracji firmy wysłąłęm też ZUS ZZA 001 - więc papiery wypisałem dobrze
źródło: WhatsApp Image 2023-08-31 at 19.10.56
Pobierzhttps://eskladka.pl/
A najelpiej załóz sobi ekonto w takiej księgowości internetowej(pierwsze 30 dni gratis) i jak tam wpiszesz dane (NIP) to sama pokaże Ci na jakie konta, do kiedy i ile płacić
https://www.infakt.pl/polecam/biurorachunkowe
Ale widzę, że tam są jakieś zaległości za 2010 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teść już kiedyś miał firmę i coś tam kombinowali
Znaczy się że nie płącił wtedy skłądek?
źródło: Nowy projekt (1)
PobierzWyszło, że wg. ZUS są niezapłacone składki za kilka m-cy w 2009/2010 i teraz zostaje tylko spłata albo rozłożenie tego na raty, po złożeniu odpowiednich dokumentów oczywiście.
Dodatkowo powiem, że dowiedziałem się, że składki wpłacane idą w pierwszej kolejności na spłatę zaległości, a nie bieżące składki.
Może masz jakiś pomysł, jak to ugryźć? Teść twierdzi, że od 2010 nie dostawał żadnych
Zobaczymy co tam wyczaruje z tym, ja już się nie wtrącam.
Nic, teściu wróci to sobie pojedzie do ZUS i może coś wywalczy, dam znać. Miłego wieczoru