Wpis z mikrobloga

#firma #przedsiebiorstwo #jdg #zus

Dodatkowe pytanie - na stronie ZUS znalazłem nr konta do płacenia składek - teraz jednak widzę, że ZUS dwa razy (Czyli tyle, ile razy w sumie płaciłem składki [na poczcie, bo firma teścia i tak chciał] za całą kadencję firmy) przypomniał się, że do 29 dnia miesiąca nie dostał całości składek.

Czy może powinienem był wysyłać to na ten mikrorachunek US? W mojej własnej firmie wysyłam wszystko na rachunek ZUS (a nie na mikrorachunek US) i wszystko dochodzi elegancko.

Czy może chodzi o to, że teść jest ZUSowi dłużny jakieś pieniądze z przeszłości? On dawno temu miał firmę a tak w ogóle to zawsze coś kombinowali i też bym się czegoś takiego spodziewał. Mogłbym nawet pomyśleć, że faktycznie nie zapłacił tych składek, ale to ja byłem na poczcie mu to wysłać i mam potwierdzenia. Ale to raczej nie to, bo we wiadomości mówią o konkretnym miesiącu roku.

Już złożyłem odpowiedni wniosek, ale chętnie się dowiem, co Wy myślicie. Trochę to dziwne

Jeszcze tylko dodam, że to nowa firma i jest ulga na start - tzn. mam nadzieję, że dobrze złożyłem wszystkie papiery xD ( w sumie to może tutaj jest błąd, że złożyłem na normalne składki, albo coś - jak to teraz sprawdzić?), ryczałt do 60k, więc wysyłam im 376,16 na razie - może ja się pomyliłem i powinienem był więcej?

w czerwcu płaciłem za maj 376,16
w lipcu za czerwiec 376,16
w obu przypadkach przyszły monity, tak jak z obrazka.

Proszę o podpowiedź, a ja tymczasem próbuję ustalić jakie papiery faktycznie wysłałem przy zakładaniu firmy - w każdym razie, na tym mowym biznes gov pl prowadzą za rączkę i wydaje mi się, że zaznaczałem ulga na start.

EDIT: spradziłem i przy rejestracji firmy wysłąłęm też ZUS ZZA 001 - więc papiery wypisałem dobrze
k__d - #firma #przedsiebiorstwo #jdg #zus

Dodatkowe pytanie - na stronie ZUS znalazł...

źródło: WhatsApp Image 2023-08-31 at 19.10.56

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@k__d: Zaloguj się do PUE i tam będziesz miał wszystko. Zastanawiam się, czy dobrze, że płacisz tyle samo składki co miesiąc, bo to jest zależne od przychodów, no ale na ryczałcie się nie znam.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@zibizz1: @lunaexoriens w PUE pojawiło się to, co wysyłałem do ZUSu, zgodnie z tym co deklarowałem w DRA.

Ale widzę, że tam są jakieś zaległości za 2010 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Teść już kiedyś miał firmę i coś tam kombinowali

Znaczy się że nie płącił wtedy skłądek?
k__d - @zibizz1: @lunaexoriens w PUE pojawiło się to, co wysyłałem do ZUSu, zgodnie z...

źródło: Nowy projekt (1)

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@zibizz1: Tak jak mówiłeś, kontakt z ZUS był wskazany.

Wyszło, że wg. ZUS są niezapłacone składki za kilka m-cy w 2009/2010 i teraz zostaje tylko spłata albo rozłożenie tego na raty, po złożeniu odpowiednich dokumentów oczywiście.

Dodatkowo powiem, że dowiedziałem się, że składki wpłacane idą w pierwszej kolejności na spłatę zaległości, a nie bieżące składki.

Może masz jakiś pomysł, jak to ugryźć? Teść twierdzi, że od 2010 nie dostawał żadnych
  • Odpowiedz
@k__d ja bym się dowiedział ile jest dokładnie zaległości i zapłacił. Skoro płacił regularnie to ta zaleglosc zawsze była mała i dlatego nikt się może nie kontaktowal.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@zibizz1: 7k plus 7k odsetek się nazbierało, dla jednego dużo, dla drugiego mało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zobaczymy co tam wyczaruje z tym, ja już się nie wtrącam.
  • Odpowiedz
@k__d ja bym przynajmniej walczył o umorzenie odsetek, pisał o trudnej sytuacji i że nie byl świadomy że zaległość istnieje itd i że chce uregulować ale przekracza to jego możliwość
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@zibizz1: No jasne, są na pewno jakieś sposoby. Docelowo oni podpowiedzieli nam złożenie wniosku o układ ratalny, ale wtedy dodatkowo płacisz +50% odsetek (opłata prolongacyjna) + koszty egzekucyjne trzeba zapłacić od razu (albo też na raty).

Nic, teściu wróci to sobie pojedzie do ZUS i może coś wywalczy, dam znać. Miłego wieczoru
  • Odpowiedz