Wpis z mikrobloga

krótkie pytanie: jakiego typu zabezpieczenia napięciowe stosowane są w tabletach/telefonach?

otóż na półśpiąco podpinałem tablet do ładowarki i prawdopodobnie podpiąłem na odwrót. Mam ładowarke z wieloma wyjściami, za każdym razem muszę przepinać samą wtyczkę i niestety wchodzi ona w obie strony tj można na obudowe wtyczki rzucić +.

Od tamtego ładowania(krótkie bo krótkie około 20 minut bo potem musiałem go odpiąć) ześwirował mi. Cały czas android sygnalizował mi ładowanie baterii, a sam wskaźnik baterii się zawiesił. teraz po nocy nie mogę go w żaden sposób odpalić, a na ładowanie nie reaguje. czy da się ewentualnie takie coś samemu naprawić?

#tablety #naprawa #android #problem
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@banannq: Nie chodzi o to, że nie mam pojęcia o co chodzi @Mr_Swistak, bo posiadam coś takiego. Tylko w moim przypadku co prawda na tych wtyczkach są + i - ale są po bokach ich narysowane i nieważne jak to wepnę to działa. Gdyby to miało być zależne który pin w który otwór to zarówno te wtyczki jak i końcówka do której się to wpina były tak zaprojektowane
  • Odpowiedz
@Mr_Swistak: Ale u mnie nieważne jak wepnę to nie ma możliwości aby to było źle i poszedł + na obudowę. No chyba, że będzie jakieś zwarcie ale normalnie nie ma takiej możliwości. Jest to polaryzowane przez zasilacz. Jeśli u Ciebie zależy to od wpięcia wtyczki i nie ma żadnego zabezpieczenia z 2 wyżej podanych przeze mnie to musisz mieć jakiś chiński szajs.
  • Odpowiedz
@lollo: no tak niestety... człowiek chce oszczędzić i ma za swoje. ale zbaczamy troche z tematu, co się mogło zepsuć(czy jest może w tabletach jakieś zabezpieczeniektóre strzeliło) oczywiście gwarancja poszła się pieprzyć więc czy jest szansa naprawy tego i ewentualnie jakie by to były koszta?
  • Odpowiedz
@Mr_Swistak: Tablet, ktory na wejsciu ma diode odpowiednio spolaryzowana to perelka na rynku :D Najczesciej napiecie idzie przez rezystor lub bezpiecznik i na przetwornice(PMIC) oraz sterownik ladowania, a potem rozchodzi na komponentny(SoC, Nand, Dram, TSP, Key, LCD, Wifi)

Tak wiec, Twoja pomylka mogla skutczenie usmazyc PMIC a najpewniej duzo wiecej :)
  • Odpowiedz