Aktywne Wpisy
NaczelnyWoody +434
Ze wszystkich #mlm scamów najbardziej udanym jest bez wątpienia sekta Thermomixiarzy xD
Nakłonić jelenia na jakieś pseudoszkolenia i zakup jakiegoś starter packa z kosztem 500 zł na minusie a nakłonić jelenia na zakup gara z WiFi za 6000 zł to jest mistrzostwo świata xD
I to wszystko są młodzi ludzie, którzy śmieją się ze starców że są naiwni i kupują zwykłe garnki za kilka tys zł xdd
#frajerzyzmlm #thermomix #bekazpodludzi #quovadis
Nakłonić jelenia na jakieś pseudoszkolenia i zakup jakiegoś starter packa z kosztem 500 zł na minusie a nakłonić jelenia na zakup gara z WiFi za 6000 zł to jest mistrzostwo świata xD
I to wszystko są młodzi ludzie, którzy śmieją się ze starców że są naiwni i kupują zwykłe garnki za kilka tys zł xdd
#frajerzyzmlm #thermomix #bekazpodludzi #quovadis
Zarzutkkake +225
Miesiąc temu kurier zostawił mi paczkę pod drzwiami, nie informując mnie w żaden sposób o tym.
Zgłosiłem mu telefonicznie, że skąd komunikat na allegro o odebranej przesyłce, skoro nikogo w domu nie było.
Ja sam natomiast myślałem, że paczki nie dostarczył i zrobi to dnia następnego bo nikt głupi nie jest, że zostawi duży karton na widoku.
JA TO ZOSTAWIŁEM PRZED DRZWIAMI, TO NA PEWNO TAM JEST PAN POSZUKA.
No nie udało
Zgłosiłem mu telefonicznie, że skąd komunikat na allegro o odebranej przesyłce, skoro nikogo w domu nie było.
Ja sam natomiast myślałem, że paczki nie dostarczył i zrobi to dnia następnego bo nikt głupi nie jest, że zostawi duży karton na widoku.
JA TO ZOSTAWIŁEM PRZED DRZWIAMI, TO NA PEWNO TAM JEST PAN POSZUKA.
No nie udało
XDDDDDDDDDD
https://twitter.com/gromotapl/status/1694624793109094670
@Kempes: Dokladnie tak. W szczegolnosci mlodego organizmu ktory potrzebuje wszystkiego. Stary juz jest rozwiniety - tez niby potrzebuje wszystkiego ale sobielepiej radzi.
Pod reka to dobre okreslenie. Dlatego ludzie wedrowali. Bo jeszcze nie uprawiali ogrodkow i szli za zwierzyna. A jak po drodze znalezli warzywkato czemu nie :))
Co do kilku kg buraków: zalecana dzienna dawka żelaza to 10 mg, 100 g buraka zawiera 2,2 mg żelaza, fasola ma 0,9 mg żelaza, pomidor 0,5 mg, szpinak nawet ok. 3mg, podczas gdy białe mięso zawiera 1.3 mg, wieprzowina 2.5 mg, wołowina 2,7 mg. Źródłem żelaza są jeszcze orzechy i rośliny strączkowe, ciecierzyca i wiele innych.
I co z tego? Ile z tego zawartego tam żelaza nasz organizm tak na
Ja jestem za jedzeniem diety zbilansowanej, czyli jedzenie zarówno produktów moesnuch jak i roślinnych.
A podasz mi ile rośliny zawierają żelaza hemowego, bo to dość ciekawa informacja? Z tego co mi wiadomo, to rośliny nie zawierają w ogóle żelaza hemowego.
Bez problemu już 20 lat temu można było znaleźć prace o tym, że nawet dieta wegańska u dzieci nie stanowi problemu: Messina, Virginia, and Ann Reed Mangels. "Considerations in
Wpisz w google "how people absorb iron, the cycle" z rozróżnieniem na rodzaje żelaza i poczytaj. Warto wybierać bardziej znane storny znanych wyższych uczelni, najlepiej z pierwszej 10 najbardziej renomowanych uczelni.
@Kempes: choć fakt, nie doprecyzowałem. Co do podawania literatury w sposób jaki podajesz: nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że wyniki Google moje i twoje będą różne, co jest jednym z powodów z jakich nie korzystam z tej wyszukiwarki, a raczej z meta-wyszukiwarek, instancji searx. Chcesz wskazać źródło literaturowe, to wskaż je dokładnie, gdyż ja
Przecież cykl wchłaniania żelaza jest wszędzie taki sam, czasem lepiej czasem gorzej opisany, ale jednak sama GŁÓWNA zasada jego działania jest taka sama. Także może do tego się odnieś, wystarczy podział na rodzaje żelaza opisane wyżej.
Wyslij artykuł, wtedy jestem w stanie się do niego odnieść, tak jak to ma miejsce w świecie naukowym.
Jeżeli mówisz o renomowanej uczelni Harvard to artykuł z ich domeny z 2001 roku wskazuje
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Human_iron_metabolism
https://academic.oup.com/labmed/article/45/2/92/2657738
Cytat z wysłanego przez Ciebie artykułu z wikipedii:
Jedno badanie, nie potwierdzone przez innych, to tak jakby nie istniało. Ale pewnie, że jedzenie samego białka może mieć bardzo