Wpis z mikrobloga

Jak piszę, dieta powinna być zbilansowana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Kempes: Dokladnie tak. W szczegolnosci mlodego organizmu ktory potrzebuje wszystkiego. Stary juz jest rozwiniety - tez niby potrzebuje wszystkiego ale sobielepiej radzi.

Pod reka to dobre okreslenie. Dlatego ludzie wedrowali. Bo jeszcze nie uprawiali ogrodkow i szli za zwierzyna. A jak po drodze znalezli warzywkato czemu nie :))
@Kempes: akurat żelazo jest najmniejszym problemem, osobiście po rezygnacji ze spożycia mięsa mam znacznie wyższy poziom hemoglobiny i erytrocytów niż przed, bo zamiast jeść mięso właściwie codziennie, zacząłem spożywać dużo większe ilości żelaza w postaci roślin. Co do pobierania żelaza z substancji w mięsie - fajnie by było jakbyś podał jakiś przykład, bo żelaza w diecie roślinnej jest akurat sporo, m.in. w soi, fasoli, sałacie czy szpinaku. Problemem w tym wypadku
@mvmxks:
Co do kilku kg buraków: zalecana dzienna dawka żelaza to 10 mg, 100 g buraka zawiera 2,2 mg żelaza, fasola ma 0,9 mg żelaza, pomidor 0,5 mg, szpinak nawet ok. 3mg, podczas gdy białe mięso zawiera 1.3 mg, wieprzowina 2.5 mg, wołowina 2,7 mg. Źródłem żelaza są jeszcze orzechy i rośliny strączkowe, ciecierzyca i wiele innych.

I co z tego? Ile z tego zawartego tam żelaza nasz organizm tak na
@Kempes: różnice między zwierzęcym a niezwierzęcym to de facto różnica jest w zawartości żelaza hemowego i niehemowego - żelazo niehemowe przyswaja się pomiędzy 2-20%, hemowe 15-35%, lecz mięso i tak nie ma 100% zawartości żelaza hemowego, a tylko ok. 40%. W ostatecznym rozrachunku moim zdaniem dużo zdrowiej jeść różnorodne produkty roślinne o znacząco niższej kaloryczności, i szerszym spektrum substancji odżywczych niż tylko kaloryczne mięso, faszerowane dodatkowo farmaceutyką. Niedobory b12 można bez
@mvmxks Twoim zdaniem... a zdaniem ekspertów jest tak jak ja piszę, jeżeli chodzi o żelazo.
Ja jestem za jedzeniem diety zbilansowanej, czyli jedzenie zarówno produktów moesnuch jak i roślinnych.
@mvmxks Lekarzy. Łatwo znaleźć w sieci cykl opisujący wchłanianie żelaza hemowego i niehemowego i spowodowane różnica konsekwencje wchłaniania.
A podasz mi ile rośliny zawierają żelaza hemowego, bo to dość ciekawa informacja? Z tego co mi wiadomo, to rośliny nie zawierają w ogóle żelaza hemowego.
@Kempes: jacy dokładnie lekarze, masz jakieś dokładne prace naukowe/badania na myśli? Jaki dokładnie cykl masz na myśli? Rośliny nie zawierają w ogóle żelaza hemowego, o czym wspominałem w poprzednim wpisie. Więcej konkretów, bo dotychczas nie podałeś żadnych faktów, same domysły bez poparcia.

Bez problemu już 20 lat temu można było znaleźć prace o tym, że nawet dieta wegańska u dzieci nie stanowi problemu: Messina, Virginia, and Ann Reed Mangels. "Considerations in
@mvmxks Nie, nie napisałeś noc w temacie, że rośliny nie zawierają żelaza hemowego. Napisałeś tylko że jest jakaś Izbica, bez szczegółów.
Wpisz w google "how people absorb iron, the cycle" z rozróżnieniem na rodzaje żelaza i poczytaj. Warto wybierać bardziej znane storny znanych wyższych uczelni, najlepiej z pierwszej 10 najbardziej renomowanych uczelni.
hemowe 15-35%, lecz mięso i tak nie ma 100% zawartości żelaza hemowego, a tylko ok. 40%.

@Kempes: choć fakt, nie doprecyzowałem. Co do podawania literatury w sposób jaki podajesz: nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że wyniki Google moje i twoje będą różne, co jest jednym z powodów z jakich nie korzystam z tej wyszukiwarki, a raczej z meta-wyszukiwarek, instancji searx. Chcesz wskazać źródło literaturowe, to wskaż je dokładnie, gdyż ja
@mvmxks Znajdź tak jak powiedziałem, wskazałem nawet jakich uczelni masz szukać, a ty mówisz mi nieeee.... no słabe to jest.
Przecież cykl wchłaniania żelaza jest wszędzie taki sam, czasem lepiej czasem gorzej opisany, ale jednak sama GŁÓWNA zasada jego działania jest taka sama. Także może do tego się odnieś, wystarczy podział na rodzaje żelaza opisane wyżej.
@Kempes: ciezko się odnieść, skoro nie wiadomo do czego. Uczelnie raczej nie publikują artykułów na swoich stronach, a w recenzowanych czasopismach (żeby zapewnić wiarygodność badaniom recenzenci muszą być niezależni) . Co więcej 10 renomowanych uczelni wg jakiego rankingu?
Wyslij artykuł, wtedy jestem w stanie się do niego odnieść, tak jak to ma miejsce w świecie naukowym.
Jeżeli mówisz o renomowanej uczelni Harvard to artykuł z ich domeny z 2001 roku wskazuje
@Kempes: nadal nie rozumiem dlaczego dla zdrowej osoby jedzenie mięsa jest niezbędne w kontekście wymagań dot. żelaza? Niższa wchłanialność niehemowego chyba nie stanowi większego problemu, skoro źródła roślinne są mniej kaloryczne, oraz można zwiększyć przyswajalność spożywając soki z wit. C do posiłków?

Cytat z wysłanego przez Ciebie artykułu z wikipedii:

Heme iron in animals is from blood and heme-containing proteins in meat and mitochondria, whereas in plants, heme iron is present
@mvmxks A w którym miejscu ja powiedziałem, że jedzenie mięsa z powodów uzupełniania braków żelaza w organizmie jest niezbędne? Stwierdziłem tylko, że z mięsa dużo łatwiej jest ludziom uzupełnić żelazo niż z roślin. Bez odpowiedniego suplementowania bardzo ciężko jest utrzymać dzienna dawkę roślin, które musisz zjeść, żeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość żelaza.
Jedno badanie, nie potwierdzone przez innych, to tak jakby nie istniało. Ale pewnie, że jedzenie samego białka może mieć bardzo