Wpis z mikrobloga

@haha123: Ja wiem że tutaj na wykopie panują inne standardy niż wszędzie i najważniejszą branżą jest IT, ale chciałbym tylko zauważyć jedną rzecz. Budownictwo korzysta z usług/współpracuje z brażami:
1. Transport
2. Produkcji/przetwórstwa metali.
3. Produkcji i obróbki drewna.
4. Produkcji materiałów budowlanych.
4. Rozwój infrastruktury i wszystko co z nią związane (budowanie dróg/ kolei/ inwestycje w sieci wodociągowe/ ciepłownicze/ gazowe itd.).
5. Projektanci wszystkiego, cały wachlarz inżynierów.
6. Zbyt na
@laki_dl: Ciężko jest porównywać wszystkie oferty z kilku powodów, takich jak np:

1. W Lublinie masz od cholery nowego budownictwa które oczywiście winduje ceny do góry. Zamość pod tym względem śpi, głównie masz mieszkania z wielkiej płyty.
2. Mieszkanie w pobliżu centrum Lublina będzie oczywiście sporo droższe bo mówimy o mieście wojewódzkim

Co innego jeśli zerkniemy sobie na mieszkania typu wielka płyta i poza centrum

No i bądźmy szczerzy, 315k za
@erni13: Generalnie ciężko jest porównywać cokolwiek w ogóle w życiu. Mimo tego trzeba znaleźć punkty zaczepne i próbować to zrobić. Z tym że to nie ja zacząłem przepychankę. Więc swoją tezę podtrzymuję, bezpośrednio na podstawie danych Lublin jest 35% droższy od Zamościa. Napisałeś że ceny są takie same. Z tym że znowu, ja tutaj nie chce sprowadzać problemu do poszczególnych miast i się wykłócać że w mieście A jest tak samo
@laki_dl: Mówiłeś, że nie słyszałeś, żeby ktoś narzekał na ceny w Zamościu więc zwyczajnie napisałem, że to nie prawda. Żadna przepychanka

Z ciekawości sprawdziłem najtańsze mieszkania zdatne do życia w Lublinie i Zamościu powyżej 50m2 i różnica to ~20k (między miastem wojewódzkim a #!$%@?)

Ceny w Polsce są chore, i są chore nie tylko w dużych miastach
@PanieAreczku: Dobre spłycenie tematu. A skąd wiesz że deweloperzy nie uzbierali górki? A może oni akurat uzbierali, a nie uzbierał Ździchu z Rychem co zaprawę mieszają na budowie i postanowią że od dzisiaj będą rabowali mieszkania. Moim zdaniem na problem trzeba patrzeć z trochę szerszej perspektywy niż tylko "nachapania się" deweloperów. Widzisz, osoby zatrudniające innych bardzo często czują się odpowiedzialne za swoich pracowników, często są to setki jak nie tysiące zatrudnionych.
@PanieAreczku: Tak działa biznes w Polsce, i to jest złe podejście, to nie ja powinienem dorosnąć tylko Ty. Pracuje w Niemieckiej firmie i tutaj jest dojrzałe podejście, tutaj się dba o ludzi, w Polsce jest podejście "jak nie idzie to #!$%@? wszystkich, ja już swoje zarobiłem". I widzę że Ty je powielasz, a nawet dodajesz że to ja mam zmienić swoje na Twoje. Bzdura. Dopóki w Polsce nie zmieni się mentalność
Dzisiaj stojąca branża budowlana to jest przepis na klęskę kraju i wzrost bezrobocia.

@laki_dl: albo szansa na wykorzystanie środków z kpo do budowy dalszej infrastruktury za mniejsze pieniądze.

Kazda sytuację można sprytnie wykorzystać. Ceny mieszkań by trochę spadły. Koszty budowy dróg, mostów, dworców kolejowych itp też.
@markier: Posiadam za mało danych aby wypowiadać się na ten temat. Nie wiem kto, jak i gdzie mógłby przekazać środki z KPO dla firm budowlanych i kto miałby tym zarządzać. W sensie, wolałbym aby środkami zarządzały samorządy i organizowały przetargi aniżeli szło by to przez centrale. A dzisiaj z tym rządem to raczej niemożliwe. Aczkolwiek pomysł wydaje się przyzwoity.