Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy czesc Mireczki, mam pytanie do osob obeznanych z fizjo (puszczam oczko do @Poemat i @Kasahara). Sprawa wyglada nastepujaco:
Wiek - 42 lata
Staz cwiczen - okolo 2 lat (full natural, bez diety), wczesniej okolo 20 lat prawie zerowa aktywnosc
Waga - 80kg
Wyniki: BP: 90kg, DL: 110kg, SQ: 70kg (problemy z kolanami)

Ostantio cwicze PPL i zauwazylem w cwiczeniach typu PULL mam slabsza lewa czesc plecow. Jestem przekonany, ze ma to zwiazek z moja skolioza z mlodosci. No i teraz pytanie - czy mam w jakis sposob zroznicowac cwiczenia miedzy prawa a lewa strona (liczba powtorzen, ciezar), czy leciec symetrycznie az samo sie "wyrowna"?
  • 7
@Poemat: dzieki. W cwiczeniach typu PUSH tej roznicy nie czuc prawie w ogole, ale w PULL sie ujawnia przy np 4 serii wioslowania sztangielkami, gdzie prawa reka ma jeszcze moc, a lewa nie daje juz rady.
@p3sman: robie wioslowanie sztangielkami, jako uzupelnienie wioslowania sztanga. I o ile jak robie sztanga to idzie ok, przy sztangielkach ujawnia sie slabosc lewej strony - po prostu przy ostatnich seriach miesnie lewej strony sa bardziej zmeczone