Wpis z mikrobloga

TP S.A to typowy żenujący przykład dzikiej prywatyzacji w Polsce. Sprzedalismy całą sieć telefoniczna Francuzom tylko po to by nas doili jak krowy. Tragedia.
  • 245
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nawet jeśli uznać że to była przestarzała infrastruktura którą trzeba było zmodernizować to uwaga - Orange potem jak przeprowadzało wymianę na światłowody to odbijało sobie sporą część kosztów tych modernizacji na odzyskanej miedzi. Sprzedaż TPsy za pół darmo to było działanie na szkodę państwa. Orange nadal jest w gruncie rzeczy w wielu kwestiach monopolistą tyle że niepaństwowym.

@Fennrir: Narodowi czempioni się znają na modernizacji, bo kierują się dobrem przedsiębiorstwa w
  • Odpowiedz
@malinq: Napisałeś, że inne stacje nie mogą sprzedawać paliwa zza granicy, co jest nie prawdą, bo mogą i to robią w przypadku Shella i vpower racing. Ja tylko zwróciłem na to uwagę i stwierdziłem, że tego nie robią, bo to się nie opłaca, a nie dlatego, że im nie wolno.
  • Odpowiedz
@malinq:
Ale co ty p--------z o czempionach? Jak TPSA sprzedano ponad 20 lat temu i te modernizacje by przeprowadzono jeszcze zanim PiS by doszedł do władzy. Zresztą skoro mówisz o kategoriach interesu samego przedsiębiorstwa to mimo wszystko to co robi Obajtek czyli windowanie marży cen paliw to akurat jest w interesie Orlenu. Nie jest w interesie konsumentów, ale w interesie samego Orlenu jak najbardziej bo dzięki temu ma rekordowe zyski.
  • Odpowiedz