Wpis z mikrobloga

TP S.A to typowy żenujący przykład dzikiej prywatyzacji w Polsce. Sprzedalismy całą sieć telefoniczna Francuzom tylko po to by nas doili jak krowy. Tragedia.
  • 245
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@djtartini1: to nie ten Zelmer. Prawo do używania marki Zelmer mają Hiszpanie, a SMAPP produkowany jest przez Zelmotor, który powstał na bazie Zakładu Produkcji Silników Zelmer, czyli jednego z zakładów byłej grupy kapitałowej Zelmer. OIDP to Zelmotor przegrał sprawę z Hiszpanami i musiał zmienić markę swoich produktów. Ale mimo wszystko SMAPP i tak jest bliżej dawnego Zelmera niż Hiszpanie, którzy pod marką Zelmer pchają chińszczyznę.
  • Odpowiedz
@LulekTV: Chyba urodziłeś się wczoraj. TPSA to był kompletny rak. Żeby założyć telefon stacjonarny to czasami czekało się latami ąż łaskawy monopolista zechce podłączyć nowego abonenta. Internet stacjonarny? Panie, za SDI płaciło się jak za zboże, a jakoś była wątpliwa. Na rozpatrzenie reklamacji mogłeś czekać w nieskończoność.
  • Odpowiedz
@LulekTV: nie pjerdol, przypomnę co powiedział pan Bismarck: "Dajcie bolzgim chamom rządzić to sami sie wykończą"
Poka coś zarządzane przez bolatza czego chj nie strzelił.
Bolatze jak mudzyny, jak pod butem to zap..dala jak przecinak, ale jak nie ma bata/buta na ryju, to nie wie co ma ze sobą zrobić i niszczy wszystko czego się nie dotknie.
  • Odpowiedz
  • 0
@malinq Przecież to ty się go nie trzymasz. Gdyby w rafineriach na zachodzie paliwo było tańsze, względnie w saudyjskiej rafinerii w Polsce, to by je konkurencyjne stacje sprzedawały. Skoro biorą z Orlenu, to znaczy, że tak nie jest.
  • Odpowiedz
Gdyby w rafineriach na zachodzie paliwo było tańsze, względnie w saudyjskiej rafinerii w Polsce, to by je konkurencyjne stacje sprzedawały.

@Cyslav: no tak, a koszty transportu nie istnieją, bo paliwo się z rafinerii teleportuje na stacje, więc nieważne gdzie je kupisz, liczy się tylko cena xD

Walisz w chochoła, wykraczasz poza temat dyskusji, a jak zwracam Ci na to uwagę, to Ty próbujesz mi wcisnąć, że nie trzymam się tematu.
  • Odpowiedz
  • 0
@malinq A wiesz, że z rafinerii w Płocku też trzeba paliwo przetransportować? Podobnie jak z saudyjskiej w Gdańsku? Zobacz sobie gdzie leży Schwedt, a gdzie Płock i skąd jest bliżej do np. Szczecina albo Zielonej Góry. Nic tylko brać tanią ropę od Niemców, a na transporcie jeszcze zaoszczędzimy.
Ja się trzymam tematu cały czas i utrzymuję, że paliwo w polskich rafineriach jest tańsze niż na zachodzie.
  • Odpowiedz
przecież TPSA to dopiero było złodziejstwo, ceny może niższe ale o ile niższe zarobki były

@pieczk: tepsa nawet w nominale była droga jak c--j w porównaniu do dzisiejszych abonamentów.

Pod koniec lat dziewięćdziesiątych telefon stacjonarny to kosztował lekkim chujem 25 zeta miesięcznie za samą przyjemność że był. W ramach tego miałeś chyba 10 albo 15 impulsów w cenie (30-45 minut maksymalnie - ale, ale, jak zadzwoniłeś i skończyłeś rozmowę po
  • Odpowiedz
Widzę że w komentarzach masa dzbanów nie ogarniająca że TPSA sprzedano zupełnie, nie tylko operatora, ale również całą infrastrukturą telekomunikacyjną.

@Fennrir: Ale anon, tam w momencie sprzedaży nie było prawie nic po wyjęciu infrastruktury xD jeno baza klientów i personel (głównie do obsługi infrastruktury). Kto normalny kupił by to BEZ infrastruktury? I po co?

Do tego ta infrastruktura w momencie sprzedaży to prawie wyłącznie były linie telefoniczne i trochę łącz
  • Odpowiedz
@pogromca_krasnali:
Nie "tylko linie telefoniczne" tylko aż wszystkie linie telefoniczne, kanały techniczne, nawet kurԝa bunkry rządowe. G---o mnie obchodzi kto by to kupił bez infrastruktury, tak samo sobie można zadać pytanie kto normalny by kupił PKP bez infrastruktury. Ale to nie jest argument żeby sprzedawać PKP wraz z infrastrukturą.
Nawet jeśli uznać że to była przestarzała infrastruktura którą trzeba było zmodernizować to uwaga - Orange potem jak przeprowadzało wymianę na
  • Odpowiedz
G---o mnie obchodzi kto by to kupił bez infrastruktury, tak samo sobie można zadać pytanie kto normalny by kupił PKP bez infrastruktury.

@Fennrir: Sporo osób gdyż przewoźnik kolejowy to głownie tabor i personel.

Orange nadal jest w gruncie rzeczy w wielu kwestiach monopolistą tyle że niepaństwowym

@Fennrir: Gdzie ten monopol?
  • Odpowiedz
Ja się trzymam tematu cały czas i utrzymuję, że paliwo w polskich rafineriach jest tańsze niż na zachodzie.

@Cyslav: póki nie przedstawisz żadnych dowodów to jest to twoja opinia którą mam w dupie

• Odpowiedz