Wpis z mikrobloga

od małego miałem mówione, że głupszym ustępować, odpuszczać i zbytnio nie rzucać się w oczy

@mirko_anonim: no tak, znam to z autopsji, zajęło mi kilkanaście lat wychodzenie z poczucia niższszości, tym bardziej że urodziłem się i wychowałem na maleńkiej wiosce, na zadupiu, dziś mam dorosłą córkę, nie powieliłem błędów moich rodziców i dziadków na szczęście, jestem z niej dumny a ona ze mnie, proces wychodzenia jest trudny ale przynosi efekty,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Odpisuj rodzeństwu, że to są tak samo ich rodzice jak i twoi, więc mają się nie wykręcać tobą tylko potraktować ich jako kolejne dziecko we własnej rodzinie. Skoro jest was sześcioro to bez problemu grafik sobie dopniecie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Fajnie, że napisałeś, to zwykle pomaga... Widać dojrzałość w tym wpisie. Z mojego doświadczenia wynika, że nie jest to kwestia wieku (że jesteś najmłodszy), a bardziej tego, że rodzeństwo ma rodziny. To dla nich po prostu wygodny pretekst. Czy możesz to zmienić? Możesz zrobić tak, jak ktoś radzi, czyli próbować ustalić "grafik", aczkolwiek myślę, że "katarek dziecka" czy "niedyspozycja żony" będą zawsze dobrym wytłumaczeniem. Przynajmniej tak długo, jak długo
  • Odpowiedz
Nigdy nie pamiętam, by rodzice zabrali mnie do kina, czy wyjechalibyśmy na wakacje. Nie z powodów finansowych, tylko oni po prostu nigdzie nie jeździli, "bo po co". Nigdy nie grałem z nimi w planszówki. I mam wrażenie, że od zawsze musiałem być "poważnym dzieckiem" Nie ukrywam, że było nieco smutno, gdy znajomi opowiadali gdzie byli a ja w sumie nad morzem i w górach po raz pierwszy byłem po 18...

@mirko_anonim
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak dasz się urobić rodzeństwu, to zostaniesz starym kawalerem przy rodzicach. Nie daj się. To jest żaden argument że Ty nie masz jeszcze swojej rodziny, oni są zobowiązani do pomocy w równym stopniu jak Ty. Stawiaj granice.
A to, że rodzice mieli Cię w późnym wieku... Dojrzejesz kiedyś do wybaczenia swoim rodzicom, kiedy będziesz starszy. Oni też są tacy jacy są i podejmowali takie a nie inne decyzje, bo
  • Odpowiedz