Wpis z mikrobloga

Problem z laptopem HP mam - zaczęło się od tego, że nagle przestała reagować myszka i touchpad. Jako, że było późno w nocy, rozwiązanie sprawy zostawiłem do rana. Rano musiałem wyjść, w międzyczasie wpadł na kawę przyszły szwagier i postanowił 'naprawić' komputer :] jedyne, co od niego wycisnąłem po fakcie to to, że przeinstalował system #windows7 z 'DOSa' :] Chłopak ma niewiele wspólnego z komputerami, więc tematu nie drążyłem.

Poprzez wspomniane przeinstalowanie systemu oprócz myszki oraz touchpada przestały działać wszystkie porty USB, wcięło kartę WiFi i generalnie dzieją się dziwne rzeczy, np. po kliknięciu dowolnego klawisza ekran ściemnia się o połowę.

Touchpada udało mi się cudem przywrócić, próbuję więc HP Recovery Manager z poziomu Windowsa, ale ten wgrywa się jedynie ze sloganem powitalnym, bez dostępu do żadnych opcji (jedyną możliwością jest zamknięcie programu). Lecę więc dalej i próbuję wejść w opcje recovery przy uruchamianiu systemu - generalnie znowu fail, system nie może załadować się z partycji recovery i prosi o dysk instalacyjny.

Jest jakiś szybki sposób na rozwiązanie problemu, czy potrzebna jest faktycznie płyta instalacyjna z windowsem? Ktoś coś?

#laptopy #hp
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@egocentryk: jaki model? to ma znaczenie.. dlaczego nikt nigdy nie pisze co i jak..

Hardware, i to raczej jest powód...

przeczyść komputer z kurzu - wyłącz zasilanie, wyjmij baterie, jeśli potrafisz zdjąć klawiaturę to przedmuchaj go jak należy, jeśli nie to najpierw od strony wciągania powietrza pociągnij powietrzem sprężonym (lub kompresorem bezolejowym/z filtrem powietrza) i potem z drugiej strony, i tak kilka
  • Odpowiedz
@Johnus: HP Compaq Presario CQ57

Nie mam dzisiaj dostępu do sprężonego powietrza, zajmę się tematem jutro i spróbuję najpierw w ten sposób, potem faktycznie albo linux, albo win7 z płyty. Dzięki
  • Odpowiedz