Wpis z mikrobloga

Cześć, potrzebuje odpłatnej pomocy w Excelu. Chodzi o pomoc w 80% gotowym arkuszu, który nie działa do końca przez nieznany błąd w formułach. Sprawa dość złożona do opisania we wpisie, więc jak chcesz zarobić pare dyszek to odezwij się na PW. Wygooglowanie czegokolwiek nie pomoże, więc jeśli też nie jesteś biegły w Excelu to dziękuję.

Chodzi o to, że mam arkusz polegający na automatycznym obliczaniu potrzebnych części do wytworzenia pewnych przedmiotów. Uwzględnić należy kilka zmiennych. W którymś momencie pojawia się problem z obliczeniami potrzebnych zamówień. Jest to praca zaliczeniowa, nic do realnej pracy.

#excel
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie działa do końca przez nieznany błąd w formułach.

@WlasnieInstalujeWindowsa: no a co konkretnie się wysypuje? Adresowanie się rozjechało? Formułą dostaje złe dane? dałeś gdzieś np kropkę zamiast przecinka w danych i z liczny zrobił się tekst? Kro jest ojcem Pablito?
  • Odpowiedz
@Yelonek: @severh

Arkusz jest podzielony na 4 lokalizacja: A,B,C,D. Każda lokalizacja różni się od siebie tym, że czas oczekiwania na poszczególne materiały jest inny. Wszystko jest rozpisane dokładnie w każdym arkuszu. W kolumnie B18 znajduje się żółta tabela "popyt", w której wpisujemy to ile chcemy wyprodukować danego towaru. W kolumnie B24 znajduję się zielona tabela, w której wpisujemy obecny stan początkowy magazynu.
Od kolumny I do kolumny U znajduje
  • Odpowiedz
@Yelonek: lel, OP mi napisał że skoro się chcę bawić to możemy oszczędzić sobie czasu, bo to poważny problem i kilka opłaconych osób nie podołało XD aż strach pomyśleć co się tam kryje!
  • Odpowiedz
@WlasnieInstalujeWindowsa: to pytanie czy jesteś pewny że dobrze przeniosłeś założenia do excela
Sam kiedyś zawodowo potrzebowałem sobie wygenerować dość upierdliwą XMLkę na ponad 50000 unikalnych rekordów generowanych na podstawie danych wejściowych. I jak dobrze pamiętam to nie było takie sobie chop siup na jden weekend i kilka razy musiałem przeorganizować co czynię ;)
  • Odpowiedz
@WlasnieInstalujeWindowsa: Trzeba znaleźć błąd logiczny w formułach. Zadanie może być trywialne albo niewykonalne albo cokolwiek pomiędzy. Trudność zależy od:
a) Ilości formuł, ich skomplikowania i głębokości relacji
b) Stopnia precyzji opisu: co dokładnie i jak ma być wyliczane, co działa, co nie działa i dlaczego (w sensie wynik jest taki, a powinien być taki ponieważ...)
Z punktem a) sobie poradzę, ale na punkt b) nie mam żadnego wpływu. Jeśli otrzymam
  • Odpowiedz
b) Stopnia precyzji opisu: co dokładnie i jak ma być wyliczane, co działa, co nie działa i dlaczego (w sensie wynik jest taki, a powinien być taki ponieważ...)

Z punktem a) sobie poradzę, ale na punkt b) nie mam żadnego wpływu. Jeśli otrzymam to czego oczekuję, to się podejmę zadania. Jeśli nie - to z doświadczenia wiem, że próby ustalania szczegółów zwykle zajmują więcej czasu i niż samo rozwiązanie.

@brak_nicku:
Limonene - >b) Stopnia precyzji opisu: co dokładnie i jak ma być wyliczane, co działa...

źródło: Capture

Pobierz
  • Odpowiedz
@Limonene: Za dużo razy to widziałem, żeby wejść do takiej rzeki. Rachunek jest prosty: na takich "zleceniach" żadnych sensownych pieniędzy się nie zarobi. Nie znaczy, że nie można czasem komuś pomóc, ale warunek jest jeden: ten ktoś musi dobrze wiedzieć czego chce i szanować czas osoby pomagającej.
  • Odpowiedz
@brak_nicku: ogólnie to nigdy nie biorę pieniędzy jeśli ktoś o coś prosi na mirko, od OPa też bym nie wzięła bo lubię sobie grzebać w Excelu :D chociaż czasem ktoś się uprze, raz jeden mirek mi wysłał pióro wieczne za zrobienie naprawdę prostej tabelki z vlookupem i jednym jeżeli, którą potrzebował do planowania produkcji tychże piór. Zazwyczaj ktoś tu szuka pomocy, która polega na zrobieniu prostej tabeli przestawnej czy wrzucenia
  • Odpowiedz
@Limonene: no ja się nawet jeszcze pióra nie dorobiłem:) Jak jest jakaś bardziej czasochłonna robota i ktoś chciał płacił, to wysyłałem adres strony fundacji z adnotacją wpłać ile uważasz za stosowne.
  • Odpowiedz