Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@yaroszek: Czyli że co, bo nie bardzo rozumiem? Chodzi o to że zaczęliby takie osoby kierować do obrony terytorialnej, czy jak?
Kompletnie się nie znam na tych aspektach, dlatego pytam, bo już się gubię w tym wszystkim.
  • Odpowiedz
z nową ustawą OC przestało obowiązywać

@Xing77: w praktyce to nie bylo tego od powodzi w 1997 a nawet wcześniej, a wojna na Ukrainie pokazała, że ludność cywilna nie może liczyć na zbyt wiele (właściwie to ma gorzej niż żołnierze bo śmierć wolniejsza)
  • Odpowiedz
  • 0
No właśnie..
Dlatego stąd moje pytanie.

@DurzyHarakter30 Będę wdzięczny jak wyjaśnisz co to WT i na czym to polega i czym to się różni od WOT, bo nic nie mogę na ten temat znaleźć.
  • Odpowiedz
@Xing77: w tym roku ma powstać "ustawa o ochronie ludności",
Ze strony projektu ustawy
https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-ochronie-ludnosci-oraz-o-stanie-kleski-zywiolowej

Projekt wprowadza do porządku prawnego pojęcia dotychczas funkcjonujące wyłącznie w środowisku międzynarodowym i przestrzeni akademickiej, takie jak „ochrona ludności”. Ponadto wprowadza liczne rozwiązania szczegółowe usprawniające dotychczasowe działanie podmiotów odpowiedzialnych za zarządzanie kryzysowe. Do najistotniejszych zaliczyć należy skupienie się na fazach zarządzania kryzysowego – reagowania i odbudowy, przez usprawnienie procesu przepływu informacji pomiędzy organami administracji publicznej, a
  • Odpowiedz
  • 0
WT - wojska terytorialne
WOT - wojska obrony terytorialnej

mam nadzieję, że pomogłem dziękuję
  • Odpowiedz
  • 0
BPP z Wiedźmina wzięte. Odpowiedź Teddy_Trauma całkowicie nie na miejscu i nie poważna.

@shox Ciekawe, bo nijak w Internecie nie znajduję nic o WT. Przecież takim wojskiem jest właśnie WOT, który również przejął część zadań OC. Poza tym osoby przeznaczone wcześniej do OC (czyli na przykład kategoria D, ale czasami też A) nie mogą podlegać służbie w wojsku.
Chyba że macie stare informacje, albo po prostu robicie sobie żarty, choć nie
  • Odpowiedz
@Xing77: brak OC w nowej ustawie to raczej typowy dla pisowców bubel prawny, który prawdopodobnie zazraz będzie na szybko łatany jeszcze większym bublem, być może jak wspomnianym w artykule podłączeniem do WOT
  • Odpowiedz
@Xing77: no tak, jak wspomniałem, będzie to na szybko robiony bubel prawny i takie podłączenie pod WOT może być tam najmniejszym problemem. Trzeba teraz sprawdzać plan obrad sejmu i wypatrywać takiej ustawy.
  • Odpowiedz
@Xing77: Według mnie wygląda na to, że PIS napisał kolejną ustawę na kolanie. Podobnie jak z ustawą o obronie ojczyzny. Bez jakiś głębokich przemyśleń tylko żeby poprostu była.
  • Odpowiedz
  • 1
@NPC2137: Trzeba przypomnieć że wszystkie partie opozycyjne się podpisały pod ustawą o obronie Ojczyzny.
A że służby takie jak WOT czy OC wliczają się do obrony ojczyzny, no to...
  • Odpowiedz