Wpis z mikrobloga

@raul7788 jeśli wierzyć w słowa buissnesinsidera (22.05.2023) jakoby Ukraina traciła 10k małych domów miesięcznie to takie 500 sztuk zaimportowanych DJI praktycznie ruskim by nic nie dało.
@raul7788 no luźno, ale przyznasz chyba, że grafika ma charakter lekko propagandowy, bo imo ten proceder wpływu na wojnę większego nie ma.
edit. to wyżej to lekki skrót. Możemy założyć że proceder trwał dłużej niż miesiąc a mamy podaną konkretną liczbę, a nie liczbę per miesiąc. Więc jeśli zgodnie z grafiką to jest liczba wszystkich dronow uczestniczących w procederze to czas trwania tego procederu tylko zmniejsza ich realny wpływ.
@CherenkowP: propagandowy? Dla mnie zwykle info, ciekawostka.
To oczywiste, że taka mała ilość nie zmieni przebiegu wojny.
Bardziej kontekst tego, że Kazachstan jakoś tam się angażował.
@raul7788 no ja dowodu na zaangazowanie kazahow nie widzę.
Chiny > Holandia - brak sankcji, sprzedaż w granicach prawa
Holandia > Kazahy jw.
Kazahy > Rosja jw.
w żadnym z tych kroków nie była wymagana interwencja rządów, wszystko odbywa się na zasadzie wolnego handlu.
Grafika co najwyżej informuje że dystrybutor DJI w Kazachstanie sprzedawał legalnie pozyskane drony do swojego oddziału w Rosji.
nie onucuje tutaj, look historia moja, serio ta informacja jest
@raul7788 napisałeś że Kazachstan jakoś się tam angażował w komentarzu wyżej, wskaż jak. Załóżmy że założę firmę, legalnie, wyprodukuje 500 dronow i sprzedam je do Kazachstanu a ten sprzeda do Rosji, czy to pozwala powiedzieć że polska angażuje się w konflikcie po stronie ruskich?