Aktywne Wpisy

vartan +50
Wg sondaży po #wybory może nastąpić jedna dwóch dobrych rzeczy:
1) opozycja utworzy rząd mając około 240 głosów
albo
2) PiS z #konfederacja utworzą rząd i aktualni zwolennicy konfy będą mieć taki ból dupy, że ja #!$%@?ę, bo przecież obiecywali im, że nie wejdą z PiSem. Parę miesięcy później nie będzie już konfederacji, bo część z nich sprzeda się jak Kukiz. Cały entuzjazm zniknie, 5-10% wykopowej społeczności skończy z polityką i wrócą
1) opozycja utworzy rząd mając około 240 głosów
albo
2) PiS z #konfederacja utworzą rząd i aktualni zwolennicy konfy będą mieć taki ból dupy, że ja #!$%@?ę, bo przecież obiecywali im, że nie wejdą z PiSem. Parę miesięcy później nie będzie już konfederacji, bo część z nich sprzeda się jak Kukiz. Cały entuzjazm zniknie, 5-10% wykopowej społeczności skończy z polityką i wrócą

Pamiętacie głośna kampanie PiS że kobiety które urodziły minimum 4 dzieci będą miały większą emeryturę?
#!$%@? go warte
Warunkiem jest przepracowanie mniej niż 20 lat XD
Ja #!$%@? jak ja nienawidzę PiSu. Moja matka teraz ma emeryturę 1600 złotych z czego 800 idzie na opłaty.
Przysięgam że będę tańczył jak pewne osoby wykituja z tej partii
#bekazpisu #zalesie #gownowpis #polska
@OCIEBATON: Twoja matka nie była pasożytem. Takie osoby nie są premiowane przez obecną partię.
Przekręciłeś coś czy faktycznie premiują ludzi którzy mniej pracowali?
Komentarz usunięty przez autora
Pewnie chodzi o wysokość emerytury, po prostu pani w Zusie wyliczyła ze w praktyce większość pracująca powyżej 20 lat przekracza próg
Masz tu tekst ustawy, znajdź mi gdzie jest taki warunek:
https://www.gov.pl/web/rodzina/mama-4-prawo
@kapitan_bomba: w tym na pewno nic nie znajdzie bo to zły link xD
....od 1 marca 2023 roku wynosi ono 1588,44 złote, zatem jak Twoja matka ma 1600 to niestety nic nie dostanie. Dla przykładu – jeżeli wnioskujący otrzymuje 700 zł emerytury miesięcznie, kwota rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego będzie wynosiła 888,44 złote, ponieważ kwota ta stanowi wyrównanie do najniższej emerytury: 1588,44 - 700 = 888,44.
Podsumowując bekaZCiebie ;), głosuj na Tuska lub Szymka oni sypną kasą, na bank
Komentarz usunięty przez moderatora
1) Ergo, musisz mieć mniej niż minimalną, inaczej się nie łapiesz na świadczenie.
Minimalna obecnie wynosi niecałe 1600.
2) Prawo do nabycia minimalnej uzyskuje się po przepracowaniu i odkładaniu składek przez 20 lat.
Więc
@Emprzem: Tak. Tylko wtedy ma to sens bo tak jak @ Syn_Tracza słusznie napisał jego matka nie była pasożytem. Pasożyt nie potrzebuje żywiciela. Pasożyty potrzebują żywiciela.
@OCIEBATON niestety taki mamy klimat.