Problem jest nastepujacy: Trzy osoby w skutek swoich zaniedban przyczynily sie do tragedii. Wystarczyloby zeby jedna z nich wykonala prace dobrze to do tragedii by nie doszlo nawet jak dwie pozostale zrobilyby zaniedbania. W ilu procentach kazda z tych osob jest odpowiedzialna tragedii?
@pieczony_szczur_z_ogniska: fajne pytanie, jedno z takich, gdzie każda odpowiedź może być prawidłowa. Ja bym się skłaniał albo ku odpowiedzi 33% albo ku 100%.
33% bo jednak są 3 osoby więc każdy był odpowiedzialny w 1/3 Ale jednocześnie 100%, bo z punktu widzenia każdej pojedynczej osoby, jeśli ona nie popełniłaby bledu, to problemu by nie było.
@Blomex: No wlasnie mam takie samo podjescie. Z drugiej strony rownie dobrze mogloby byc 0% bo dana osoba zaniedbala ale inni tez a mogli nie zaniedbac i wtedy by nie bylo.
@pieczony_szczur_z_ogniska Moim zdaniem każda w 100%, ale nie dlatego, że tego nie zrobiła, ale ponieważ każdy uznał, że ktoś inny to zrobi, sieć on nie musi.
#matematyka #zagadki #pytanie #pytaniedoeksperta
?????
Ja bym się skłaniał albo ku odpowiedzi 33% albo ku 100%.
33% bo jednak są 3 osoby więc każdy był odpowiedzialny w 1/3
Ale jednocześnie 100%, bo z punktu widzenia każdej pojedynczej osoby, jeśli ona nie popełniłaby bledu, to problemu by nie było.