Wpis z mikrobloga

wprowadzić karę śmierci, niech idą na odstrzał

Ech, świat zmierza w kierunku klepania wszystkich po (równouprawnionych) główkach, a nie surowej karze.

@rss: Bo może poprostu się nie zrozumieliśmy, odebrałem Twoj komentarz jako coś negatywnego, jakbyś uważał, że taka kara nie jest surowa.
  • Odpowiedz
Konstytucja powinna przede wszystkim służyć obywatelom, a zamknięcie ludzi, którzy popełnili takie zbrodnie i którzy zamierzają wrócić do ich popełniania, jak najbardziej jest w interesie obywateli.

@rss: tylko, że zamknięcie Trynkiewicza już nie będzie mieć nic wspólnego z realizowaniem Konstytucji. Albo zamykamy albo realizujemy Konstytucję. Wybierz jedno.

No to mamy wybór: prawdopodobne kolejne morderstwa (na co wskazują psycholodzy, otoczenie skazanych, a nawet oni sami) lub nagięcie własnej zasady. Dla mnie wybór
  • Odpowiedz
@rss: tak samo ja mogę zakładać najgorsze myśląc o kolejnym gwałcie na podstawowych zasadach. To jest Polska, to że politycy będą dla populistycznych celów gotowi łamać kolejne zasady też jest wysoce prawdopodobne.
  • Odpowiedz
@rss: Pogwałcenie zasady o niemożności działania prawa wstecz jest niedozwolona w żadnym wypadku. Trynkiewicz i każdy inny skazaniec po odbyciu kary będą wolnymi obywatelami. Nie mogą zostać skazani drugi raz, ani pozbawieni w jakiś sposób wolności. Konstytucja obejmuje każdego. Po to państwo zamierza ochraniać Trynkiewicza, żeby ten nie mógł dopuścić się kolejnego takiego czynu. Problem w tym, że robi to z naszych pieniędzy. Błędem było zamienienie kary śmierci na 25
  • Odpowiedz
@cosciekawego: @BigMac: @Krolowa_MLWP: @rss: @M4rcinS: Czy w takiej sytuacji nie powinna zadziałać jakaś nasza tajna służba? CIA, Mossad, MI6 i pewnie kupę innych speców, których ma każdy kraj sprzątnęłoby gościa w niewyjaśnionych okolicznościach. Byłoby trochę szumu o tym, że ktoś kolesia zabił, ale przy odrobinie profesjonalizmu nikt by nie doszedł do tego kto to zrobił, a z czasem afera by ucichła czy
  • Odpowiedz
Po to państwo zamierza ochraniać Trynkiewicza, żeby ten nie mógł dopuścić się kolejnego takiego czynu.

@turqus: Przecież nie będą go śledzić całymi dniami, to raczej niewykonalne. Chyba, że powołają odpowiedni sztab ludzi, który będzie to robił a to kosztuje.

"Sędziowie uznali, że wystarczy by Trynkiewicz otrzymał zakaz opuszczania kraju, meldował się na policji, zaś policja objęła go rozpracowaniem operacyjnym"

Czyli wyjdzie i będzie na wolności przez ten czas do 3
  • Odpowiedz
@TheMan: Czyli chcesz żeby służby specjalne zabiły obywatela swojego kraju za NIC ? Gość miał wyrok 25lat, odsiedział i jest wolny. To tak samo jak bym Ci sprzedał rower za 1000zł a potem przyszedł że chce jeszcze tysiaka...
  • Odpowiedz
@emtei: Służby nie zawsze działają zgodnie z prawem, a jedną z ich specjalizacji jest usuwanie niewygodnych osób. Jak na przykład mieliśmy przykład w Dubaju.
  • Odpowiedz