Wpis z mikrobloga

@cosciekawego: @PanKara: @rss: 1. Wysokie koszty są reakcją na histerię nakręconą przez media. Sami sobie jesteśmy winni, bo całe społeczeństwo dało Trykiewiczowi tyle atencji łykając chętnie kolejne świeże newsy o nim, że teraz jest potrzeba ochronienia ludzi i samego Trynkiewicz przed nastrojami, które sobie stworzyliśmy.

2. Państwo prawa kosztuje. Nie wiem czego oczekujecie, wprowadzić limit 50 tys. złotych, po którego przekroczeniu państwo powinno być zwolnione z
  • Odpowiedz
@PanKara: 2. To są wszystko propozycje do dyskusji, ale w przypadku Trynkiewicza na wszystko jest już było późno. Problem z nim wymagał rozwiązania niestandardowego, którym była ta ustawa no i jak już się ustawę wprowadziło, to ją teraz należy realizować przy zachowaniu cywilizowanych standardów.
  • Odpowiedz
@stekelenburg2:

1. Wysokie koszty są reakcją na histerię nakręconą przez media.

Nie zgodzę się. To, że media zwróciły uwagę na temat osób z karą śmierci zamienioną na 25 lat więzienia było jak najbardziej właściwe (fakt, medialna sraczka potem była już grubą przesadą, ale samego tematu nie można było przemilczeć). Najwięcej winni są kolejni ministrowie, którzy przez lata nie robili w tej sprawie
  • Odpowiedz
w przypadku Trynkiewicza na wszystko jest już było późno

@stekelenburg2: w ustawie nie chodzi tylko o Trynkiewicza. Tu chodzi o wielu kryminalistów z bardzo brutalnymi zbrodniami na koncie, którzy lada dzień wyjdą z więzień, więc bez przesady z tym piskiem, że "ohoho, pisze się prawo pod jedną osobę".
  • Odpowiedz
@stekelenburg2: Jego przypadek jest taki sam jak setek innych osób, koleś mnie nie obchodzi. W Polsce dziennie są dwa morderstwa, nie wiem jaka jest skuteczność policji w łapaniu ich, ale masz racje, trzeba być w miarę cywilizowanym.

@rss: Śmierć nie jest wg surową karą?
  • Odpowiedz
@PanKara: nie rozumiem trochę pytania. Uważam, że jest surową karą, a surowa kara w dzisiejszych czasach traktowana jest jak coś złego. :|
  • Odpowiedz