Aktywne Wpisy
dosefurious +986
Cześć, potrzebuje zebrać trochę odpowiedzi do ankiety potrzebnej do pracy magisterskiej. Dlatego robię #rozdajo
Losowanie przez stronę mirko.pro jednej osoby z plusujących ten wpis. Wygranej osobie prześlę 100 zł blikiem. Losowanie w środę o 21:37. Wszystkich plusujących proszę o wypełnienie ankiety, całość nie powinna zająć więcej niż 3 min :D
Link do ankiety: https://forms.gle/yK4mnnAaP89v4seQA
#rozdajo #ankieta #magisterka #studia #szkola
Losowanie przez stronę mirko.pro jednej osoby z plusujących ten wpis. Wygranej osobie prześlę 100 zł blikiem. Losowanie w środę o 21:37. Wszystkich plusujących proszę o wypełnienie ankiety, całość nie powinna zająć więcej niż 3 min :D
Link do ankiety: https://forms.gle/yK4mnnAaP89v4seQA
#rozdajo #ankieta #magisterka #studia #szkola
stormi +22
idealne usta
Niedługo się przeprowadzam i zawsze to dobrze się przygotować (。◕‿‿◕。)
#dom #nieruchomosci #wies #ciekawostki
No i nie zapomnij o donosie na milicję, jak ci sąsiad zacznie obornik wywozić lub kombajnem #!$%@? ;)
No i jeszcze o gowniakach sasiadzow #!$%@? quadami, skuterami zapomniałem.
I napieprzaniu przez pol dnia podkaszarka za 200 zł z marketu trawy wysokiej na 30 cm, bo debilowi szkoda 1000
Drzewka, trawy dekoracyjne itp itd
Nie sadź trawy z przodu, bo się #!$%@? z robotą
Oraz, jak wielką działka na której stoi i jak zagospodarowana?
Z ogrodem ITP. sobie poradzę, bo mam działkę, ale raczej liczyłem na ciekawostki, w stylu, że warto mieć coś, albo nie wydawać hajsu na coś, bo to nie ma sensu.
Dylemat jaki mam dzisiaj, to czy brać pięć gazowy dwufunkcyjny - aktualnie jest węglowy, a latem ogrzewacze przepływowe elektryczne. Ale
Drzewka, dekoracje itp, to najgorsze gówno do upilnowania.
Tylko czysta trawa.
Zakopujesz drut, ustawiasz robota i #!$%@?. Samo się robi.
Wbrew pozorom, takie wiejskie gminy są w większości bardziej ogarnięte w wykorzystywaniu funduszy unijnych niż większe ośrodki
Jak planujesz dach i masz za co, to lepiej pompa ciepła + fotowoltaika.
Do tego, bo nie wiem skąd masz źródło wody, ale zrób jej test. To są grosze w lokalnym sanepidzie.
Jak się okaże, że jest bardzo twarda, to zainwestuj w stację uzdatniania i zmiękczania. To ok. 5 tys.
Inaczej po paru latach cały twój nowy sprzęt AGD za 20+ tys. szlag trafi przez kamień
Woda jest miękka - na to zwracałem uwagę, bo wiem jaki to koszmar u matki.
Sprawdź czy są wilgotne. Jeżeli tak, to izolacja i drenaż.
Ważne żeby dobierać gatunki odpowiednie do miejsca zamieszkania, nie ozdobne bo to trzbeba pryskać, ciąć, pilnować. Bukszpany? Odpadają bo trzeba pryskać, lepiej berberys.
Azalie? Tylko w ciepłe miejsce, po co to okrywać na zimę i tracić czas?
Brzoskwinie? One nie nadają się na nasz klimat. Borowka? #!$%@? ma
Tylko porządnie ociepl dom. Nie na "placki", tylko "plastry miodu", plus porzadna listwa startowa do styropianu. Nie jakieś gówniane zawijanie siatki na sztukę. Przypilnuj zwłaszcza winkle.
To piszę z własnego doświadczenia.
Na plastry miodu na chałupie 10x11 wyszło mi dwa razy więcej kleju, ale takie ocieplenie spełnia swoją rolę, a nie jest tylko ładna elewacją.
Majster
- zimą trzeba samodzielnie sobie odśnieżyć wejścia do domu, garażu, śmietników itp.
- to samo co powyżej dotyczy liści, wszelkich jesiennych opadów, które trzeba uprzątnąć
- komary, jeżeli teren nie jest silnie zurbanizowany
- myszy przetestują szczelność domu i wszelakich połączeń typu ściana-dach
- samemu jest się zarządcą nieruchomości, więc trzeba pilnować różnych obowiązków , nowych rozporządzeń itd oraz prowadzenie bierzącej eksploatacji
A z pozytywnych:
-
1. zawsze trzymaj trochę kasy jako fundusz remontowy na czarną godzinę (i to nie jakieś 1000zł a bliżej 10.000) - nigdy nie wiesz co się nagle #!$%@?
2. Ubezpiecz dom w najwyższym pakiecie od szkód nienazwanych (spoza katalogu OWU) - pomysłowość dzikich zwierząt, owadów i innych jest nieograniczona
3. Załóż sobie drugi licznik na wodę do ogrodu
Jak masz jeszcze jakieś pytania to wał śmiało
myszy przetestują szczelność domu i wszelakich połączeń typu ściana-dach
Po to podczas ocieplania dajesz listwę startową z metalu. A, że 90 procent majstrów nie wie co to jest i podpiera się kawałkami styropianu? No cóż. Zostawię bez komentarza.
No i je polecam ubezpieczenie domu z assistance, jak ci odpływ wypadnie (#pdk) to hydraulik z ubezpieczenia z chęcią przyjedzie zrobić małą robotę, innego nie znajdziesz