Wpis z mikrobloga

Mirki od #windowsserver #windows #informatyka #pracbaza Szukam jakiejś firmy, która doradzi jaki serwer zakupić do firmy... Bo im więcej czytam na temat licencjonowania Windowsa i Office tym mniej wiem.... Głównie chodzi o dobór oprogramowania bo sprzęt i późniejszą konfigurację ogarnę. Ale fajnie by było gdyby ktoś zerknął/wycenił.
Orientujecie się czy Office 2019 w wersji Standard można zainstalować na Windows serwer 2022 Std lub Ess? Każdy użytkownik ma mieć swoją licencję tak jak w przypadku 365 Bussines?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4rcin: Wersje Standard / ProPlus są dostępne w kanale CSP / Open Volume - (wieczyste / subskrypcyjne). Standard i ProPlus dają się zainstalować na serwerze, i każde urządzenie z którego łączą się użytkownicy musi mieć swoją licencję typu Standard / ProPlus żeby mogli zgodnie z licencją z niej korzystać.

W przypadku subskrypcji M365, to zeby korzystać na serwerze masz albo edycje E3/E5/ Business Premium / Apps for Enterprise. Zwykle business
  • Odpowiedz
  • 0
@Koliat: w jakiś sposób odblokowuje RDS w 2022 Essentials. Można mieć nielimitowaną ilość użytkowników przez pulpit zdalny...
  • Odpowiedz
@M4rcin: Na które i tak zgodnie z licencją potrzebowałbyś Remote Desktop License / user / server, a i audytor może Ci potencjalnie w ogóle uwalić taki setup ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Koliat: chodzi Ci o brak Cali? 2022 Essentials podobno ma ograniczoną ilość i 2 zdalne adminów. Instalując thinstuff XP/VS Terminal Server program tworzy RDS poza Microsoftem czyli ten program zastępuję terminal licencji. Ciekawi mnie czy to w ogóle działa. Muszę kupić serwer dla 15 osób do max 15k netto. 10 osób ma pracować zdalnie... Budżet to ok 12k netto. Myślałem nad jakimś Dellem T150 lub T350 z E2334, 64GB RAMu,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Koliat jeszcze jedno pytanie odnośnie licencjonowania 2022std. Jak to jest z CALami rds? To jest tylko papier w razie audytu? Czy żeby mieć pulpity zdalne to można je włączać, a później dokupić papier? Tak samo ma się sprawa z kontami użytkowników bez zdalnego pulpitu? Przychodzi gość do pracy na miesiąc próbny, rezygnuje to mogę tymczasowo mu utworzyć konto a później je usunąć? Nie pytam jak się to ma do oficjalnego licencjonowania.
  • Odpowiedz
  • 0
@M4rcin CAL rds aktywujesz, ale to jest do zrobienia tylko na wersji standard. CAL przypisuje się automatycznie do konta AD użytkownika po nielogowaniu się bodaj 90 dni lub usunięciu konta CAL wraca do puli dostępnych. Jak nie ma wolnych licencji nie wpuści usera na pulpit
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Koliat ok, aktywuje w menager licencji zdalnego pulpitu? Bo widziałem jak ludzie dodają tam licencje z palca typu 1234567 wpisują ilość zakupionych cal i im to działa. To o to chodzi?
  • Odpowiedz
  • 1
@M4rcin aktywujesz przez managera licencji, w zależności od kanału w jakim kupiłeś licencje. Nawet jak np kupisz 5 a doda Ci 500 (niektóre kanały sprzedaży tak mają) to i tak zgodnie z licencją możesz mieć 5 użytkowników.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Koliat jak dodam 500 to mam 500 dzialajcych zdalnych pulpitów, ale licencyjnie podczas audytu mam papier tylko na 5. O to chodzi?
  • Odpowiedz
  • 0
@M4rcin tak, ale nie wybierasz zwykle ilości licencji, tylko są określane na podstawie klucza. Może w innym kanale aktywacji z którego nie korzystałem jest inaczej. No i pamiętaj że serwer licencji może czasem wysłać info do MS więc jak będzie coś bardzo nie tak to może to podnieść kwalifikacje do podesłania audytorów tak myślę ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz