Wpis z mikrobloga

Ghost Hunt (2006) - anime o grupie łapiącej duchy. Historię poznajemy z perspektywy Mai (15 l.), licealistki która przypadkiem zostaje asystentką Shibuyi Kazuyi ps. "Naru" od "narcyz" (17 l.) zajmującego się profesjonalnie rozwiązywaniem zagadek paranormalnych w miejscach uważanych za nawiedzone. Kazuya jest zimny i tajemniczy i chyba wpadł w oko głównej bohaterce. Do wykrywania duchów używa kamer termowizyjnych i innych technologicznych środków. Już od pierwszych odcinków towarzyszy im cała zbieranina kolegów po fachu, z którymi luźno współpracują: miko, były kapłan shintoistyczny, dziewczyna-medium i katolicki ksiądz z Australii John. Recytuje po japońsku Ojcze nasz i prolog Ewangelii wg św. Jana i chlapie naokoło wodą święconą. Nic mu nie przeszkadza odprawianie rytuałów ze Wschodu na przemian z jego katolickimi obrzędami egzorcyzmów. Swoją otwartością na dialog międzyreligijny może zatem konkurować z samym św. Janem Pawłem II.

Do tej pory obejrzałem 6 z 25 odcinków, ale widać że to anime będzie złożone z paru kilkuodcinkowych epizodów. Czy jest straszne? Nie! W każdym odcinku bez przerwy się dzieje coś nadprzyrodzonego, niemal od razu po każdym egzorcyzmie. Brak jest mądrego reżyserowania i muzyki które naprawdę mogłyby dać ciarki i zbudować klimat i napięcie. Najciekawsza muzyka jest w openingu który oprócz niej zawiera abstrakcyjne rozmyte kolorowe plamy (zabrakło jenów na ciekawą animację?). Logo anime obiecuje horror gore i na obietnicach się kończy. Mamy za to kobiecą perspektywę i bohaterkę rumieniącą się na myśl, że mogła się zakochać w "Naru" (tak, autorką była kobieta). Niestety kreska anime nie uwydatnia tego że Naru w pierwowzorze był prawdopodobnie bishounenem.

Czy polecam? Chyba nie, na jakieś zaskoczenie specjalnie nie liczę. To kolejny średniak z lat 2005-2010 który mnie skusił starą kreską. Być może zawiśnie w moim On-holdzie obok Shakugan no Shana i Kaze no stigma.
#anime #animedyskusja
Daleth2202 - Ghost Hunt (2006) - anime o grupie łapiącej duchy. Historię poznajemy z ...
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kinasato: nie jest tak że nie lubię Mai a Kazuya jest ok z tą swoją tajemniczością, ale ogólnie miałem trochę inne oczekiwania do tego anime, widać że celuje w młodsze nastoletnie dziewczynki które chcą obejrzeć coś podobnego do horroru. najciekawszy jest wątek przeplatający się w różnych historiach czyli co tak naprawdę potrafi Kazuya i jakie są jego moce i czy się wyjaśni czemu Mai ma dziwne sny ale chyba samo
  • Odpowiedz