Wpis z mikrobloga

Mój dobry kolega (w sumie przyjaciel), który dostał od rodziców mieszkanie na studiach bez kredytu + jego obecna żona to samo.
Nigdy nic nie wynajmował a na studiach utrzymywali go rodzice.
W prezencie ślubnym dostali od rodziców działkę, którą potem sprzedali za 160k mówi mi, że powinienem w końcu spłacić ten kredyt hipoteczny na dom (po 10 latach spłacone 65%) i zacząć inwestować w nieruchomości jak on bo to łatwe i zacząć pomnażać swój majątek.

Na marginesie w sumie zarabiam więcej jak on a jestem w ### biedniejszy ale dzięki za porady inwestycyjne stary!

#finanse #kredythipoteczny #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #pieniadze
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 21
@Caracas: nieporadny znajomy Oskarek z pieniędzmi od rodziców, który chce zacząć inwestować w nieruchomości w najgorszym momencie i uciemiężony OP, który oczywiście jest od niego lepszy, ale skrzywdzony przez los.

Nudzi ci się na tym statku, że takie harlekiny dla wykopków wymyślasz xD
  • Odpowiedz
@Caracas: Porada inwestycyjna: nie proś o porady randomów z internetu.
Trzeba było swojego "przyjaciela" zapytać co by zrobił na twoim miejscu hehe

Mam znajomych(38 lat), nie są to tuzy przedsiębiorczości czy finansów, którzy mają trzy mieszkania na własność-po dziadkach, i kończą spłacać wydupistą chatę.
...będą mieli pięć bo im rodzice i teściowie swoje już przepisali. I co? Nic. Tak to
  • Odpowiedz
  • 11
@Caracas mam podobny fenomen w rodzinie, dwóch kuzynów którzy żyją tylko z zawód syn..
Nigdy nie wynajmowali bo zawsze mieszkali z starymi, a jak chcieli iść na swoje to akurat ojciec kupił mieszkanie dwa pokoje więc można się było przeprowadzić :-)

Dobijają do 40stki, a samochody mają od ojca, tzn leasing jest na firmę ojca ( ͡º ͜ʖ͡º)

Niestety oderwanie od rzeczywistości wleciało mocno bo zawsze jak gadamy to
  • Odpowiedz
Chwalisz się czy żalisz ? To jego wina, że twoi rodzice są biedni ?

@GOHAN: lol, ale czy OPowi chodzi tu o bycie biednym? Ja odbieram ten post głównie jako narzekanie na głupie rady, które nijak nie pasują do rzeczywistości.
  • Odpowiedz
Chwalisz się czy żalisz ? To jego wina, że twoi rodzice są biedni ?

@GOHAN: jego wina że jest ślepy na swój przywilej i daje komuś "porady"
  • Odpowiedz
@Caracas tak jak @GOHAN napisał. Możesz mieć niestety pretensje do swoich rodziców że niczego ci nie dali bo nie mieli. A z drugiej strony jak to twój przyjaciel to mu k---a powiedz że ej,chanuk sie bo on dostał na tacy a ty musisz z---------c żeby spłacić. Dobry ten twój przyjaciel,. Taki empatyczny tumanek
  • Odpowiedz
typie na sto procent zarabiam więcej od ciebie i na nic się nie żalę, ale nie mam gwoździa wbitego w mózg w przeciwieństwie do ciebie XD

@2-aminopirydyna: Cieszę się, że tak myślisz, ale żebyś się nie zdziwił xD Idź się żalić na niesprawiedliwości społeczne gdzieś, gdzie ludzie dają za to wała.
  • Odpowiedz
@Caracas: To przyjaciel? Powiedz mu, ze masz splacone 65% a on dostal od starych za friko, wiec niech nie p------i glupot albo sie zastanowi nastepnym razem :D
  • Odpowiedz