Wpis z mikrobloga

Z jakiego #smartfon zrobić tania nawigacje na #rower #szosa?

Budzet 300-400 pln. W tej cenie miałbym używanego brytona 420 ale tylko z prowadzeniem po linii.

Probowalem z alcatel 1b 2020 (2gb ram, 3000 mAh) ale tam brakuje czujnika pola magnetycznego. Bez niego komoot czy Google maps nie wyznaczaja polnocy, ekran nie obraca sie zgodnie z kierunkiem jazdy. Bateria tez pewnie nie dzwignie 6h na gps, app komoot i ekranie 50-75% jasnosci.

Moze jakas motorola, tam powinien byc lzejszy android.

#nawigacja
  • 21
  • Odpowiedz
czy Google maps nie wyznaczaja polnocy, ekran nie obraca sie zgodnie z kierunkiem jazdy

@palomin_o:

to jest kwestia używanej aplikacji - locus może wyznaczać orientacje mapy na podstawie kierunku poruszania sie. Kompas nie jest potrzebny choć przydaje się na
  • Odpowiedz
  • 2
@palomin_o nie lepiej coś używanego? Sam używam starego galaxy a3 2017 tylko wgrałem customowego roma bo faktycznie na oryginalnym trochę mulił.
  • Odpowiedz
@palomin_o: dorzuć te 200zł do dedykowanego komputera z mapami. Nie wiem czy potrzebujesz pełnoprawnej nawigacji która liczy trasę w locie, mi wystarczy prowadzenie po śladzie + mapy. Mam lezyne super pro gps za 550zł i imo lepsza opcja niż używane wahoo - bateria z czujnikami działa ponad 20h. W stosunku do telefonu nie odbija się niebo w ekranie, nie trzeba #!$%@?ć się z jakimiś powerbankami w trasie, mega wygoda. Najlepszy
  • Odpowiedz
@palomin_o: Cubot KingKong Mini 2 + apka Jepster - i od 2 lata nie widzę potrzeby kupna Garmina, mimo nieustannego szukania powodów do wydawania większej ilości kasy na rower i wszystko wokół ;)
  • Odpowiedz
@bibsz: tak, w zasadzie każdy z dobrym, w miarę oszczędnym prockiem i baterią 4-5k, ale trzeba w Locusie ustawić, żeby tylko przy zmianie kierunku się świecił.
  • Odpowiedz
Bez niego komoot czy Google maps nie wyznaczaja polnocy,

@palomin_o: zlituj się i użyj osmanda, masz w preferencjach wybór sposobu ustalania kierunków mapy (magnetyczny/kompas/pochodna pozyzcji)
  • Odpowiedz
@palomin_o: wystarczy. Komoot ma opcję wybudzania ekranu przed zmianą kierunku. Jeździłem z nim max 12 godzin i jeszcze coś tej baterii zostawało
  • Odpowiedz
@palomin_o: Tak, ale przy powierzchni ekranu mniejszej o ponad połowę, a to głównie wpływa na zużycie, więc nie jest źle. Nie pamiętam już dokładnie, ale z większymi telefonami nie było lepiej. U mnie z jasnością na maxa wytrzymuje ponad 4h, ale przyciemniając trochę ekran jest w stanie dociągnąć do 8h. Więcej nigdy nie potrzebowałem, więc nie wiem, ile można z niego wycisnąć przy ekstremalnym oszczędzaniu.
  • Odpowiedz