Tytuł:Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje Autor:Tomasz Ilnicki Gatunek:popularnonaukowa Ocena: ★★★★★★★★★★ ISBN:9788301216986 Wydawnictwo:Wydawnictwo Naukowe PWN Liczba stron:480 Jedna z najlepszych książek o Czarnobylu i Fukushimie jaki czytałem (a czytałem wiele). Dokładnie omawia przyczyny (nie tylko te bezpośrednie) i krok po kroku przebieg awarii a także następstwa - te natychmiastowe jak i długofalowe. Co więcej prostuje sporo mitów i kłamstw powtarzanych od lat. Autor był w obu opisywanych miejscach (Czarnobyl opisywał w swojej pierwszej książce) dlatego mamy tu w całkiem świeże relacje z pierwszej ręki. Znajdziemy tu sporo wstawek od świadków wydarzeń jak i specjalistów od fizyki atomowej (nawet takie legendy jak Strupczewski czy Dobrzyński). Całość opisana jest w zrozumiale, ale bez nadmiernych uproszczeń - kto nie odróżnia siverta od greja i bequerela będzie musiał się douczyć.
Do ideału brakuje więcej zdjęć i mapy omawianych miejsc.
Tytuł:
Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencjeAutor:
Tomasz IlnickiGatunek:
popularnonaukowaOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788301216986Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWNLiczba stron:
480Jedna z najlepszych książek o Czarnobylu i Fukushimie jaki czytałem (a czytałem wiele). Dokładnie omawia przyczyny (nie tylko te bezpośrednie) i krok po kroku przebieg awarii a także następstwa - te natychmiastowe jak i długofalowe. Co więcej prostuje sporo mitów i kłamstw powtarzanych od lat.
Autor był w obu opisywanych miejscach (Czarnobyl opisywał w swojej pierwszej książce) dlatego mamy tu w całkiem świeże relacje z pierwszej ręki.
Znajdziemy tu sporo wstawek od świadków wydarzeń jak i specjalistów od fizyki atomowej (nawet takie legendy jak Strupczewski czy Dobrzyński).
Całość opisana jest w zrozumiale, ale bez nadmiernych uproszczeń - kto nie odróżnia siverta od greja i bequerela będzie musiał się douczyć.
Do ideału brakuje więcej zdjęć i mapy omawianych miejsc.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #popularnonaukowabookmeter
źródło: 893770-352x500
Pobierzautor napisał jeszcze wspomnienia z wizyt w zonie https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4431702/azyl-zapiski-stalkera