Wpis z mikrobloga

@Metylo: najlepiej jakbyś przejrzał tag, bo to pytanie pojawiało się wielokrotnie. Ogólnie, podstawa to sql. Zawsze będzię wykorzystywany. A przynajmniej mocno ułatwia ci życie, jak możesz sięgnąć bezpośrednio do danych. Jakiś excel też się przyda. Dalej coś do wizualizacji, typu power bi czy tableau. Nie ma sensu uczyć się czegoś konkretnego, bo trochę tego jest i są do siebie podobne. Później python/R, ale z tym bywa różnie. Możesz sie spotkać
  • Odpowiedz
@Metylo: a to gdzie byś chciał pracować? jak już pracujesz to jeszcze lepiej. Nie ma łatwiejszej drogi do dostania pracy jako analyst/scientist niż wewnętrzna rekrutacja w banku. Sam pracowałem w 2 ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Analityk który nie potrafi dobrze używać Excela to nie analityk. I nie chodzi mi tutaj o sumowanie czy zrobienie prostego pivota. Jest to narzędzie, które w polskich firmach króluje.
Kolejną rzeczą jest SQL - tutaj stopień podstawowy na początek wystarczy.
Teraz analitycy jeszcze uzywaja Pythona i bibliotek typu pandas lub numpy i najczęściej odpalają swoje skrypty przy pomocy jupyter notebook.
  • Odpowiedz
power bi czy tableau. Nie ma sensu uczyć się czegoś konkretnego, bo trochę tego jest i są do siebie podobne.

@brakslow: Hm... Strasznie uprościłeś sprawę. To, że w obu narzędziach możesz wstawić wykres słupkowy wcale nie oznacza, że są do siebie podobne. Powiem więcej - są diametralnie różne już na poziomie samego modelowania danych.
  • Odpowiedz
@KrzysiekZcleverBI: przecież OP pyta o podstawy, czyli właśnie jak wstawić wykres słupkowy.

@polish_superstar: z tego co wiem, tableau jest znacznie droższe. Tableau serwer wymaga też trochę konfiguracji. Ale za to tableau lepiej radzi sobie z większą ilością danych. Power bi ma jakieś ograniczenia. Mam wrażenie że power bi jest prostszy, ale używam tylko wersji desktop. Ona jest chyba nawet bezpłatna. Mieliśmy takiego magika od tableau, on potrafił robić
  • Odpowiedz