Wpis z mikrobloga

Mirki z #druk3d #drukarki3d - taki #protip z supportami - od kiedy mamy na świecie możlwiość druku 2ma materiałami - okazuje się, że nie trzeba używać drogich "rozpuszczalnych" podpór, czy specjalnego materiału podporowego - wystarczy po prostu dwa RÓŻNE materiały użyć (tabelka poniżej) i rozdzielają się BAJECZNIE pięknie. Tylko troszkę trzeba ustawienia slicera poustawiać, i jest po prostu idealnie.
(nie mój pomysł, ale moja praktyka i chcę się podzielić doświadczeniem)
Otóż drukując PLA - ustawiamy Suport Interface z PETG (i odwrotnie).
Ja używam Bambu z AMS, ale idea ta sama np prusa z MMU, czy inne drukarki wielogłowicowe albo z przełączaniem drutu przez retrakt. Ustawienia w PrusaSlicer (lub BambuLAB bo to fork):
(tylko te pokazuje, które ustawiam inaczej niż default jest):
Enable Support V
Style: SNUG
Support interface: PETG (tutaj bambustudio i jego wybór filamentu z AMS, podobnie się ustawia z MMU itp)
Top Z distance: 0 (ma przylegać do siebie PET i PLA - idealnie się kładą, i rozdzielają jak szynka od suchego chleba)
Bottom Z distance: 0 (podobnie, support położony na drukowanym elemencie, i na warstwie supportu kolejny element - da się taki support po prostu wysunąć spomiędzy!)
Interface pattern: Rectilinear (by wypełniło idealnie i stworzyło jedną warstwę do kładzenia docelowej warstwy, spiralnie - zostawia otwór w śodku mały)
Top Interface spacing: 0 (100% wypełnienia, a nie linie z odstępem, j.w.)
Normal support expansion: 0.5 - 1 (o ile ma wystawiać support spomiędzy el. docelowych, łatwiej go wyrwać wtedy za brzeg)
Support/object XY distance 0.5 (domyślne 0.35 trochę mało, można nawet 1mm dać - łatwiej odpada, nie przykleja się, bo sam support jest z tego samego materiału co obiekt, tylko interface jest inne).
hrumque - Mirki z #druk3d #drukarki3d - taki #protip z supportami - od kiedy mamy na ...

źródło: support

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
jedyny istotny protip do tego - trzeba zwiększyć "purge volume" by nie było zanieczyszczenia materiału drukowanego materiałem InterfaceLayer - bo będzie brzydki ślad na całą warstwę ;) (w przypadku AMS - jakieś 800 powinno załatwić sprawę, zamiast domyślnych 220 czy ile tam jest).
Oraz - wyłączyć "prime tower"

pic rel - zapomniałem zwiększyć purge volume :(
hrumque - jedyny istotny protip do tego - trzeba zwiększyć "purge volume" by nie było...

źródło: temp_file.png5518989402572342225

Pobierz
  • Odpowiedz
okazuje się, że nie trzeba używać drogich "rozpuszczalnych" podpór, czy specjalnego materiału podporowego - wystarczy po prostu dwa RÓŻNE materiały użyć

@hrumque:

brawo Jasiu :)

Ale rozpuszczalne dalej sie czasem przydaja :)
  • Odpowiedz
  • 0
brawo Jasiu :)

@sylwek2k: wiem, ale walka z wydlubywaniem "zwykłych" zawsze mnie doprowadzała do szału, a by ładnie to wyglądało (w sensie nawis nad supportem) to ciężko (albo ładnie wygląda ale nie da się rozdzielać, albo łatwo się rozdziela, a wygląda jak wygląda - bo częściowo zwisa, nie jest rozsmarowane). Tu z ustawieniem 0 distance - rozsmarowuje na interface jak na pierwszej warstwie, a rozdziela się super.
  • Odpowiedz
@hrumque:

kolejnym protipem jest walenie duzo mocniej wentylatora na pierwszej warstwie nad supportami/raftem :)

Na PLA to nie dziala, ale abs/petg/itd tez sie latwo rozdziela :D
  • Odpowiedz
  • 1
@sorek: tak, drzewne są fajne, jak potrzeba coś gdzieś podeprzeć- to ok, używam, ale tutaj chodziło mi o samo użycie warstwy "interface" między supportem (obojętnie jakiego typu) a docelowym obiektem.
  • Odpowiedz