Aktywne Wpisy

rales +2014
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz
SzubiDubiDu +11
Taka sytuacja: Stoisz w korku do świateł, a za tobą gość chce pojechać w bok. Co robisz?
#motoryzacja #polskiedrogi #prawojazdy
#motoryzacja #polskiedrogi #prawojazdy
źródło: test2
Pobierz

(nie mój pomysł, ale moja praktyka i chcę się podzielić doświadczeniem)
Otóż drukując PLA - ustawiamy Suport Interface z PETG (i odwrotnie).
Ja używam Bambu z AMS, ale idea ta sama np prusa z MMU, czy inne drukarki wielogłowicowe albo z przełączaniem drutu przez retrakt. Ustawienia w PrusaSlicer (lub BambuLAB bo to fork):
(tylko te pokazuje, które ustawiam inaczej niż default jest):
Enable Support V
Style: SNUG
Support interface: PETG (tutaj bambustudio i jego wybór filamentu z AMS, podobnie się ustawia z MMU itp)
Top Z distance: 0 (ma przylegać do siebie PET i PLA - idealnie się kładą, i rozdzielają jak szynka od suchego chleba)
Bottom Z distance: 0 (podobnie, support położony na drukowanym elemencie, i na warstwie supportu kolejny element - da się taki support po prostu wysunąć spomiędzy!)
Interface pattern: Rectilinear (by wypełniło idealnie i stworzyło jedną warstwę do kładzenia docelowej warstwy, spiralnie - zostawia otwór w śodku mały)
Top Interface spacing: 0 (100% wypełnienia, a nie linie z odstępem, j.w.)
Normal support expansion: 0.5 - 1 (o ile ma wystawiać support spomiędzy el. docelowych, łatwiej go wyrwać wtedy za brzeg)
Support/object XY distance 0.5 (domyślne 0.35 trochę mało, można nawet 1mm dać - łatwiej odpada, nie przykleja się, bo sam support jest z tego samego materiału co obiekt, tylko interface jest inne).
źródło: support
PobierzOraz - wyłączyć "prime tower"
pic rel - zapomniałem zwiększyć purge volume :(
źródło: temp_file.png5518989402572342225
Pobierz@hrumque:
brawo Jasiu :)
Ale rozpuszczalne dalej sie czasem przydaja :)
@sylwek2k: wiem, ale walka z wydlubywaniem "zwykłych" zawsze mnie doprowadzała do szału, a by ładnie to wyglądało (w sensie nawis nad supportem) to ciężko (albo ładnie wygląda ale nie da się rozdzielać, albo łatwo się rozdziela, a wygląda jak wygląda - bo częściowo zwisa, nie jest rozsmarowane). Tu z ustawieniem 0 distance - rozsmarowuje na interface jak na pierwszej warstwie, a rozdziela się super.
kolejnym protipem jest walenie duzo mocniej wentylatora na pierwszej warstwie nad supportami/raftem :)
Na PLA to nie dziala, ale abs/petg/itd tez sie latwo rozdziela :D