Wpis z mikrobloga

@Frollo: Dzięki za sprostowanie. Ja nie jestem ekspertem - wypowiedziałem się tylko tyle co kiedyś przeczytałem jak się zainteresowałem tematem - ale jak widać człowiek się uczy cały czas :)
  • Odpowiedz
@DavidPL: Jak byś miał jakieś pytania to pytaj śmiało :) Po prostu z kolektorami miałem niedawno dość sporo do czynienia od strony badawczo-technicznej.
  • Odpowiedz
@Frollo: Z kolektorami nie bo jestem tylko zwykłym użytkownikiem i ciekawość w temacie zaspokoiłem w wystarczającym stopniu, natomiast może będziesz wiedział czy można coś niskim kosztem zrobić z ciepłym powietrzem - mam go trochę z komputerów. W chwili obecnej pozbywam się go przy pomocy wyciągu na zewnątrz pomieszczenia, ale może można by go jakiś spożytkować zamiast marnować?
  • Odpowiedz
@DavidPL: To na zdjeciu jest calkiem podobne do tego co mam wiec pewnie da sie to jakos wykorzystac, ale czy warto? Ile takie cos kosztuje tzn jezeli bym to chcial sprzedac to za ile? A jakie koszty dodatkowych elementow? Bo chyba za bardzo nie jest to oplacalne w tak malym rozmiarze :)
  • Odpowiedz
@Matijas912: To jest bardziej zabawka - potrzeba do niego zdecydowanie pompy obiegowej małej i zasobnika gdzie trafia podgrzana woda. Realnie coś tam tej wody by podgrzało. Ale jeżeli to nie jest wersja turystyczna a podgrzewacz pokazowy to jeszcze gorzej - bo w nim nie przepływa woda tylko glikol. On jest tam podgrzewany i płynie w obiegu zamkniętym. Trafia do wężownicy w podgrzewaczu i tam oddaje ciepło wodzie wracając do kolektora.
  • Odpowiedz
@Frollo: Komputery pobierają około 7KW energii elektrycznej które idzie w kręcenie kilkoma wiatraczkami i w ciepło które jest odpadem. W zimie to nie problem się pozbyć ciepła - lekkie wietrzenie i jest wystarczająco chłodno, natomiast w lecie tego ciepła jest za dużo. Myślałem o pompie ciepła powietrze-woda, ale pytanie znowu co zrobić z ciepłą wodą - w lecie i tak mam jej w nadmiarze właśnie z kolektorów słonecznych.
  • Odpowiedz
@DavidPL: Heh, może jednak mała szklarnia co? :D Bo tak naprawdę dla Ciebie problemem jest znaleźć zbyt dla tego ciepła. No pompa z dolnym źródłem w formie gorącego powietrza będzie dawała bardzo dużo ciepła. Ale musi być to typ przystosowany do źródła o tak wysokiej temperaturze. Ponadto pamiętaj, że sama pompa ciepła pobiera całkiem sporo energii elektrycznej do działania.
  • Odpowiedz
@Matijas912: Nie. Nie znam się na cenach niestety aż tak. Więc nie chcę strzelać. Same podgrzewacze jednowężownicowe to koszt od 350 zł za 80 litrowy zbiornik - a to jest nawet za dużo dla tego kolektorka. Ogólnie uważam, że nie warto się w to bawić chyba że chałupniczo - kupić jakiś 30 litrowy zbiornik wyrównawczy, przeciąć go, zamontować wężownicę etc. Ale to dużo zabawy i trzeba się znać na tym.
  • Odpowiedz