Aktywne Wpisy
dorszcz +663
Ostatnio widzialem jak wlasicicele knajp w wawie plakai na forum, ze ludzie dziaduja bo nie biora przystawek tylko jedno glowne danie i czesc.
A potem taki orzel z drugim uklada menu i za pokrojnego pomidora chce 41zl ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gastrowarszawa #gastronomia #warszawa
A potem taki orzel z drugim uklada menu i za pokrojnego pomidora chce 41zl ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gastrowarszawa #gastronomia #warszawa
Alzena +2
Pytanie do osób które rzuciły palenie BEZ WSPOMAGACZY - jakie mieliście najbardziej dokuczliwe objawy? Chce rzucić z dnia na dzień, bez żadnych wspomagających gum/tabletek/plastrow. Czy to jest bezpieczne? Wiem że palenie jest bardziej szkodliwe niż odstawienie, to oczywiste, ale obawiam się trochę że bez wspomagaczy sobie nie poradzę. #zdrowie #kiciochpyta #p-------y
Ostatnio zauważyłem postępujący trend, który coraz bardziej mnie denerwuje, ponieważ wydłuża mi on czasowo drogę w zasadzie do każdego miejsca w mieście. Chodzi o brak zielonych strzałek na skrzyżowaniach lub pojawianie się ich tylko na kilka sekund.
Przecież zielona strzałka zobowiązuje mnie do USTĄPIENIA PIERWSZEŃSTWA WSZYSTKIM UCZESTNIKOM RUCHU. Dlaczego zatem nie "pali" się ona przez cały czas? Skoro i tak muszę ustąpić każdemu (pieszy, samochód, rowerzysta, krowa, pies, ufo) to dlaczego nie jest ona wyświetlana cały czas?
Na niemal każdym skryżowaniu w mieście zielona strzałka pojawia się praktycznie tylko wtedy, kiedy kierunek z którego jadę i tak ma zielone światło (do jazdy na wprost lub w lewo), lub kiedy auta skręcają w tę ulicę w lewo. Piesi na wszystkich przejściach na tym skrzyżowaniu w tym momencie i tak mają czerwone światło. Dlaczego tak jest? Taka sama sytuacja ma miejsce nawet na dedykowanych pasach do skrętu. Na wielu skrzyżowaniach nie ma nawet sygnalizatora wyświetlającego zieloną strzałkę. Prowadzi do to irytujących sytuacji, w których na "głównej" drodze nikt nie przejeżdza, pieszych nie ma (a do tego mają czerwone), a ja i cały sznur aut stoi gapiąc się na czerwone światło, bo strzałka warunkowa zapali się i tak dopiero wtedy, kiedy "główna" stanie całkowicie.
Co jeszcze bardziej absurdalne, sytuacja taka ma miejsce także w miejscach, w których za sygnalizatorem jest jedynie przejście, bo za nim (po skręcie) znajduje się długi pas włączania, na którym i tak nie poruszają się auta z drogi, na którą zamierzam wjechać. Dlaczego tam strzałka warunkowa nie świeci się cały czas?
Dotyczy to zarówno dróg i skrzyżowań oddanych do użytku niedawno, jak i tych, które liczą już sobie dziesiątki lat.
Proszę o wytłumaczenie mi o co chodzi i dlaczego tych strzałek albo nie ma, albo są wyświetlane przez kilka sekund, zamiast przez większość czasu.
#motoryzacja #ruchdrogowy #przepisydrogowe #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
Problem jest taki, że kierowcy nie zatrzymują się, żeby się rozejrzeć. Często są likwidowane tam, gdzie są przejazdy bo brak zatrzymania i przejazd to mordercza kombinacja.