Aktywne Wpisy
ChlopoRobotnik2137 +202
Anthony Napolitano - skąd oni biora te imiona i nazwiska? Przecież to brzmi jak chłop byłby jakimś aktorem p---o filmów gejowskich z lat 90 :D nie wierze ze po rodzicach się tak nazywa
#frajerzyzmlm
#frajerzyzmlm
FeniFikerr +5
Takie coś było pjte nie pierwszy raz wczoraj i jakie to jest CUDO! k---a, wstaję normalnie przed 6:00 tak jak przez cały tydzień i 0 kaca, nie ma Sahary w ryju... Normalnie najlepsza w---a ever. #wodka #a-----l #pijzwykopem
Masa ludzi teraz wskakuje w bitcoina, właśnie dzięki nostr.
Przez weekend zrobiłem chyba ze 100 transakcji po lightning network w obie strony. Wcześniej nawet nie miałem portfela bo i nie miałem po co.
Tempo w jakim to wszystko się rozwija jest niesamowite.
Dodatkowo atmosfera tam jest niesamowita, ludzie są po prostu dla siebie mili. W zasadzie nie czuję potrzeby już odwiedzać TT i tagu na wykopie.
Zaps to jest killer feature.
Jak ktoś ma jakieś pytania co do nostr/clientów (testowałem naprawdę dużo bo żaden nie jest idealny jeszcze)/ jak ogarnąć sobie adres nip-05/jak ogarnąć zaps nip-57/jak działają relaye/jakie płatne warte są uwagi to piszcie śmiało.
Pomogę w miarę wiedzy i możliwości.
Widziałem dzisiaj statystyki, że w ciągu ostatniej doby wysłano 2 miliony transakcji z zapsami.
Dzięki, bo w sumie Twój wpis z piątku mnie zmotywował ostatecznie, żeby zbadać temat.
Czy to jest dla zwykłych ludzi? Tak. Na podstawowym poziomie trzeba zrozumieć tylko podstawę działania protokołu i na jakiej zasadzie działają relaye i można śmigać. Wyjaśnię to krótko poniżej.
Chociaż społeczność obecnie to głównie entuzjaści bitcoina i hardkorowi maxi.
Jak chcesz używać integracji z LN (tipy, zapsy) to trzeba mieć dodatkowo portfel LN, no ale Wallet of Satoshi albo LightningTipBot na telegramie to są nobrainery do ogarnięcia.
Zaps to jest obsługa protokołu NIP-57, w skrócie jak klikniesz ikonkę pioruna (tip po LN) to po wysłaniu transakcji w danym poście pokazuje się widoczny dla wszystkich licznik ile satsów dostał (coś jak lajki). Autor widzi też w kliencie ile satsów dostał od kogo. Ten temat zapsów powstał kilka dni temu więc część klientów jeszcze tego nie wspiera, ale patrząc na tempo rozwoju tego
Najbardziej w nim nie pasuje mi to, że jest hardkodowana ilość 1k sats na tip i nie można tego zmienić na ten moment, ale ma za to obsługę zapsów.
Iris.to webowy najbardziej mi leży, można tipować dowolną kwotą satsów, ale nie obsługuje licznika zapsów. Jak to wprowadzą to będzie najlepszy na ten moment.
Wpisałem się też na waiting listę do:
https://app.getcurrent.io/ - dużo ludzi, którzy już go testują poleca, ale to wczesna beta, za to będzie zintegrowany klient nostr, portfel bitcoin + LN i darmowy adres nip-05
https://mutinywallet.com/ - na razie w fazie developmentu, ale już nie pamiętam czy to będzie klient nostr czy tylko portfel btc
https://stacker.news/
Klienty webowe przechowują prywatny klucz (ten zaczynający się od nsec1) w cache przeglądarki.
Taki nostrgram.co (który właśnie sobie testuję) wymaga od Ciebie dodatkowo podania hasła do zaszyfrowania tego nsec1 w local cache.
Raczej jak z portfelami btc. Dopóki sam nie wyciekniesz klucza