Wpis z mikrobloga

#php

#curl

I być może #programowanie

Mirki, programiści. Mam w sieci 10 zarządzalnych switchy. Chcę utworzyć prosty skrypt odpalany przez stronę (zabezpieczoną przed wścibskimi oczami hasłem i weryfikacją adresu IP), w którym będę miał linki do web paneli wszystkich urządzeń stworzone w taki sposób, że po kliknięciu "pominięte" zostanie okno logowania i od razu przeniesie mnie do panelu zarządzania. Wiem, że do tego celu trzeba użyć CURL, ale nie wiem, jak skonfigurować takie zapytanie, by po kliknięciu w link automatycznie wypełniło mi pole login, hasło i kliknęło submit.

Jakieś propozycje?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jurny_juhas: musisz to zrobić po stronie przeglądarki a nie php.

Zobacz czy można wysłać dane autoryzacyjne w linku (typu http://user:password@server.pl ). Ewentualnie jakiś iframe i javascript?

A najwygodniej użyć 1Password do pamiętania url'i i haseł ;)

edit: - no, chyba że da się przekazać zmienną sesyjną w get, wtedy teoretycznie możesz się zalogować z użyciem curl i później przekierować usera na stronę switcha z identyfikatorem sesji w get.
  • Odpowiedz
@Diabl0: chodzi o to, że w sieci dostęp do urządzeń oprócz mnie ma mieć jeszcze jeden administrator. Ja sobie mogę zapamiętywać hasła aplikacjami (i zapamiętuję, wykorzystuję do tego celu LastPass) i nie widzę w tym problemu. Chcę mieć wszystko w jednym miejscu, pod jednym adresem tak, bym nie musiał za każdym razem wklepywać w oknie przeglądarki IP switcha :)

Masz pomysł jak to zrobić? Sposób jest mi całkowicie obojętny. Liczy
  • Odpowiedz
@jurny_juhas: podałem ci 3 sposoby - nie wiem czy i który zadziała ale już masz jakiś punkt zaczepienia. Najprostszy jest z danymi auth w adresie (na moim tp-linku zadziałał) ale nie dość że ujawnia hasło w jawnej formie to jeszcze logowanie do urządzenia musi się odbywać z użyciem HTTP Basic Authentication. JS też wymaga hasła w formie jawnej (na pewnym etapie) i nie pamiętam czy przeglądarka pozwala na tak dużą
  • Odpowiedz