Wpis z mikrobloga

W jaki sposób korzystacie w pracy z AWS lambda? Jaki jest use case, możecie się pochwalić? Pozwoli mi to bardziej zrozumieć przydatność tego "narzędzia" w stosunku do zwykłej apki wrzuconej do chmury.

Zaczynam się uczyć chmury prywatnie i chciałbym wiedzieć jakie rzeczy są ważne, czego firmy najczęściej używają i potem pytają na rozmowach.
Często w ogłoszeniach widzę S3, SQS/SNS, Lambda, DynamoDB i API Gateway.

#aws #gcp #cloud #programista15k #programowanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@famir96: Chociażby niski ruch, zamiast uruchamiać kobyłę w postaci aplikacji w jakimkolwiek języku i działania 24h na dobę, to wystarczy przenieść to do lambd. Poza tym lambdy lubią startupy, bo piszę się w nich dosyć szybko ze względu na brak konieczności tworzenia bardziej skomplikowanej infrastruktury i utrzymywania tego (przykładowo w k8s masz dużo większy nakład pracy). Przy lambdach masz wszystko out of the box w chmurze u vendora. Ogólnie lambdy
  • Odpowiedz
O możliwość przeniesienia swojego bajzlu do innego dostawcy gdy np. nie spodoba mi się krawat Bezosa nawet nie będę się pytał w przypadku Serverless bo nie ma o co.

@tos-1_buratino: Wiesz że kod na lambdach jest całkowicie zależny od ciebie i możesz go napisać w sposób cloud-agnostic? xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Klopsztanga: Czy się wygodnie w tym pracuje (jako developer), czy jest drogo, nie lepiej napisać wydajną apke i wrzucić na serwer awsowy? Jak z testowaniem, utrzymaniem itd?
  • Odpowiedz
@famir96: Mały ruch i niezawodność, jak sie coś spieprzy to najwyżej jeden endpoint. Ogólnie napisałem jedna apke w której 80% logiki jest kientcie ktory piszę bezpośrednio do bazy, 20% własnie na cloud functions(odpowiednik lambdy), tylko to czego nie dało się w kliencie. Koszt całej apklikacji to są groszę,najwiecej zjada storage z 90% a compute i baza to grosiki jakieś.
  • Odpowiedz