Wpis z mikrobloga

Jaka kotwica do WILDA jest najskuteczniejsza? Przekonałem się że najbardziej polecana obserwacja oddechu czy innych fizycznych wrażeń jest zawodna i niestała, nie dość że są one odczuwalne tylko na jawie nie przenosząc się bezpośrednio do snu, to zauważyłem że te sposoby działają tylko na początku, organizm po jakimś czasie adaptuje się do bodźców i uczy się zasypiać głęboko mimo pozornego skupienia, co napędza łańcuch nieudanych prób, zastanawiam się czy liczenie nie będzie dużo lepsze, bo tok myślowy tego typu może przenieść się z nami bezpośrednio z jawy do snu w którym także możemy mieć dialog wewnętrzny i w nim liczyć, dodatkowo ten sposób wymaga prawdziwej koncentracji i wysiłku, a nie tylko bardzo ulotnej pasywnej obserwacji, potrzeba czegoś co nie tylko utrzyma przytomny umysł, a nawet będzie go rozbudzać w trakcie, ale czy mózg nie przyzwyczai się także do tego sposobu, jest jeszcze mieszanie kotwic np. liczenie-oddech-liczenie-oddech, ale nie wiem czy to jest w jakimś stopniu bardziej skuteczne
#swiadomysen #swiadomesny #oneironautyka #swiadomesnienie #ld #luciddream #sen #sny #hipnoza #medytacja
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@billuscher: Czy można puszczać to normalnie na głośniku w telefonie bez słuchawek i powiedz mi czy warto zostawić domyślne ustawienia, zauważyłem że w tym przypadku sygnał powtarza się bardzo często właściwie nie dając czasu na odpłynięcie o którym pisze w punkcie czwartym, wychodzi na to że dźwięk może być praktycznie ciągły?
  • Odpowiedz
@lovekas: Można bez słuchawek, ja bym poeksperymentował, np dał dłuższą przerwę żeby ciągłego nie było, domyślne ustawienia zostały wklepane bo nie wiedziałem jakie dać, dałbym przerwę 3 sekundy pomiędzy
  • Odpowiedz
@lovekas
Na początku sesji może być oddech dla relaksacji ale jak zauważysz pierwsze oznaki senności to zmień koncentrację na jakiś obiekt mentalny np. prostą wizualizację, liczenie, wrażenia hipnagogiczne.
  • Odpowiedz
  • 0
@billuscher: Pomysł na tę kotwicę dźwiękową super, ale wykonanie pozostawia wiele do życzenia, większość telefonów wygasza telefon maksymalnie po 30minutach, a to nie działa w tle na uśpionym telefonie także trzeba kombinować z aplikacją do "anty-wygaszania" co zwiększa zużycie baterii, druga sprawa że po jakimś czasie coś dziwnego dzieje się z dźwiękiem, zniekształca się albo prawie zanika i go nie słychać, nie da się tego używać moim zdaniem

Przydałoby się
  • Odpowiedz
@lovekas: Dzięki za uwagi, niestety nie za bardzo trudnie się tworzeniem aplikacji na systemy mobilne, była taka raincośtam że nawet w tle odtwarzała dźwięki deszczu ale nie wiem jak to zrobić, co do głośności musiałbym poeksperymentować. Nie wiem czy nie ma takich aplikacji ale są chyba płatne @Dreampilot kiedyś jedną wspomniał
  • Odpowiedz