Wpis z mikrobloga

Gołąbki z sosem pomidorowym.
Żeby smak farszu nie był taki mdły dodałam do niego relish paprykowy, dodaje trochę słodyczy, ostrości i kwaśnego smaku. Super protipem jest gotowanie gołąbków z kilkoma dużymi liśćmi kapusty, do zupełnej miękkości a następnie wykorzystanie wody z gotowania oraz dobrze zmiksowanej kapusty do zrobienia sosu.
Dzięki temu sos jest pomidorowo-kapuściany, bardzo gołąbkowy ( ʖ̯)
#arinkaofood

#gotujzwykopem #chwalesie #jedzzwykopem
arinkao - Gołąbki z sosem pomidorowym. 
Żeby smak farszu nie był taki mdły dodałam do...

źródło: 20230202_151842

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
@arinkao
Taak, woda z kapusty do sosu () robiłem sam i mi wyszły jako takie, potem spytałem mamy jak ona robi sos, to właśnie mi powiedziała o kapuścianej wodzie
  • Odpowiedz
  • 1
@Goronco: Woda z gotowania produktów to meritum dobrego sosiku.
Już się nauczyłam ;) Moja ulubiona to woda po gotowanej, duszonej papryce, sos na tym to niebo w gebie, totalny odlot, coś wspaniałego (°°
  • Odpowiedz
  • 1
@GARN: Jak jak beszamel z tym że zamiast mleka jest woda z kapusty, potem przecież pomidorowy z puszki plus zioła (lubczyk, majeranek, bazylia) sól, pieprz.
  • Odpowiedz
@arinkao: Gołąbki to według mnie danie, w którym stosunek nakładu pracy w odniesieniu do uzyskanych efektów wypada najgorzej. Tzn. że trzeba się przy tym #!$%@?ć a jakby się człowiek nie postarał to efekt jest co najwyżej średni. Nigdy nie jadłem jakichś zniewalających gołąbków, nigdy też nie spotkałem nikogo kto by się tym daniem zachwycał. Są co najwyżej spoko.
  • Odpowiedz
  • 2
@enzojabol: Troche się z tym zgadzam, pracy od metra a danie pospolite, jesli chcesz zniewalające to zrób pod siebie.
Nikt nikomu nie każe robić kalki gołąbków z mlecznego baru, prawda? A ryż z mięsem plus kapusta i sos pomidorowy można zrobić na wiele super sposobów. Osobiście lubię samą gotowaną kapustę wiec smakowałyby mi nawet bez tego zawijania.
  • Odpowiedz
Troche się z tym zgadzam, pracy od metra a danie pospolite, jesli chcesz zniewalające to zrób pod siebie.

Nikt nikomu nie każe robić kalki gołąbków z mlecznego baru, prawda? A ryż z mięsem plus kapusta i sos pomidorowy można zrobić na wiele super sposobów. Osobiście lubię samą gotowaną kapustę wiec smakowałyby mi nawet bez tego zawijania.


@arinkao: Kiedyś pewnie zrobię na próbę ale to będzie musiała najść mnie wena. I zrobię
  • Odpowiedz
@enzojabol komentarz trafny, ale gołąbek to jedno z tych dań, które jest bardzo "domowe". Rzeczywiście nie powala, ale wywołuje jakieś takie poczucie "bezpiecznego obiadku u babci".
  • Odpowiedz