Wpis z mikrobloga

#smarthome #pytanie Macie pomysł jak na odległość kontrolować włączenie i wyłączenie modemu wifi 5g? żeby nie chodził cały czas. Dzięki któremu następnie sterowałoby się światłem albo ogrzewaniem od święta? Nie chcę mieć go włączonego na stałe, np. jak mnie długo nie ma. Ale na kilka dni przed przyjazdem chętnie bym go aktywował i podziałał coś z małym złożonym obiegiem? Na ten moment myślałem o

Smart gniazdko do niego podłączony bank energii z drugim wyjście na modem wifi 5g na kablu zaprogramowane a apce tak, że uruchamia się tylko na doładowanie 1-2 h dziennie (da się?)

Drugie smart gniazdko z podłączoną lampką albo kaloryferem, żeby raz dziennie móc (ale nie musieć) połączyć się przez tamto, zaświecić, przegrzać pokój.

Wiem, że problem by się rozwiązał jakbym miał stałe łącze gdzieś. Ale na razie jestem skazany na GSM doładowywany modem na miesiąc-dwa.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pannoramix: Na odległość potrzebowałbyś sieci, którą właśnie chcesz wyłączyć. Do głowy przychodzi mi to że część smart gniazdek ma opcję uruchamiania się o zadanej godzinie (i nie jest do tego potrzebny internet cały czas), albo nawet głupia czasówka. Miałbyś wtedy okienko serwisowe do takich zadań.
Jak nie masz tak bardzo daleko do tego punktu może jakaś LoRa.
Zerknij czy modem pobiera aż tak dużo prądu żeby musieć go wyłączać. Bo
  • Odpowiedz