Wpis z mikrobloga

Szukam userów #macbook #macbookpro ogólnie systemu #ios którzy używają swoich sprzętów na codzień pracując w serwisie #it , chodzi mi o codzienną pracę typu sprawdzanie dysków, odzyskiwanie danych, przeglądanie stron www, pisanie dokumentów word, exel itp. Planuję przesiadkę z windows na MacOs ale nie wiem czy to się sprawdzi. I przez to mam parę pytań, najlepiej na prv.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Norisk: A jak to wygląda w takiej sprawie: Ściągam np stery do jakiekiegoś sprzętu na Windows 10 na macu i chce je zainstalować na windows. Rozumiem że muszę mieć adapter z usb-c na usb-a, ale czy system plików jestem kompatybilny ?? czy to co ściągne na macos, będzie widoczne na windows ??
  • Odpowiedz
  • 1
@Norisk: czy programy z windows, da się w ogóle odpalić na MacOs i czy będą tak samo fuknkcjonalne na Mac ? Np częstu używam programów do partycjonaowania (AOMEI Partytion Assisant) albo DMDE (chociaż z tego co widziełm to ten program ma wersję na IOS)
  • Odpowiedz
@felixos: nie pracuje w it, ale da sie odpalic programy z Windowsa na osx jeśli zainstalujesz sobie windowsa lub uzyjesz programu do bootowania.
Ja ze swojego dsowiadczenia moge jedynie dodac aby uwazac na programy 32 bity bo nowy mac juz ich tak chetnie nie obsluguje. Zastanow sie dobrze czy ejstes w stanie ewentualnie jakis program poswiecic lub znalezc na niego zasteostwo w razie problemow
  • Odpowiedz
@felixos: normalnie na maca sciagasz pliki z windowsa, nie mozesz ich odpalic ale widzisz je i skopiujesz bez problemu. Sam nie raz przypadkiem pobiore jakis program do windy i widze pliki. Pamietaj ze osx pracuje na innej partycji niz windows i o ile mac zobaczy partycje z windy o tyle winda chyba nie koniecznie skomunikuje sie z partycja osx
  • Odpowiedz
  • 1
@Norisk: Masz rację, Z tego co czytałem to wpsólnym system plików jest FAT32, MacOs nie widzi NTFS. Dlatego przenoszenie danych itp jest możliwe tylko na penrive z FAT32. Ale pewnie jest jakiś plug in albo soft co pozwoli zobaczyć NTSF na Mac.

Edit: 10s w google i jest taki soft :)
  • Odpowiedz