Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
ziko100 +8
#famemma Ciekawe czy jest jakaś osoba na świecie, która trzyma się ze zwyrolem bezinteresownie, bez potencjalnych korzyści lub ze strachu ze coś na niego wyciągnie przy kłótni. Nie licząc rodziny.
Witamy w Polsce, gdzie sytuacja życiowa w dużej mierze zależy od tego, czy udało się wstrzelić w odpowiedni pik rozdawnictwa ( ͡° ͜ʖ ͡°) To będzie jak w 2009, gdzie ludzie w spółdzielczych wykupili za relatywne gorsze, śmiejąc się w pysk tym, którzy mieszkanie kupili na własność za ciężką kasę.
#nieruchomosci #mieszkanie #kredythipoteczny
Życie, życie jest nobelo.
To ja sparafrazuję xd.
Wyobrażacie sobie, jak się czuje ziutek, który np. policzył, że przy gwałtownym podniesieniu stóp procentowych nie dźwignie raty kredytu hipotecznego i nie wziął tego kredytu? Nie dość, że ceny mieszkań dalej mocno od tego czasu urosły, jego obawa o mocne podniesienie stóp procentowych się ziściła, to jeszcze jego rówieśnicy nie wiedzący nawet co to stopy procentowe i wyznający zasadę "pan bóg kredyt dał to pan
Wakacje kredytowe to kpina w porównaniu ze
@BaltasarGracian: Super, że wszystko odnosisz do sytuacji z 2021, ale spójrz na to z perspektywy kogoś, kto w ogóle nie uczestniczył w spadkowo-wzrostowych przepychankach, nie brał kredytu na żadne 0%. Tylko normalnie kupił mieszkanie np. w 2015 roku, nawet będąc "przezornym" przeszedł na stałe oprocentownie w 2020, a potem np. żona wywinęła mu numer i puściła się z sąsiadem.
Taka
@TypowyZakolak: koszt wakacji kredytowych to 18.6mld złotych. Koszt dopłat to 1.5mld zł w roku w którym dopłaty będą największe czyli w 2026 - wcześniej koszta mają być mniejsze a później mają spadać, a sam program ma się zakończyć.
@BurzaGrzybStrusJaja: XD
To są "utracone zyski banku", a nie jakiś KOSZT.
Poza tym co to ma do tematu?
Jak pis popełnił jednego babola, to usprawiedliwiamy kolejny, bo "może tym razem się uda załapać" ? XD
Jakie to typowe - socjal zły! No chyba, że akurat się łapiemy, to wtedy dobry :D
@TypowyZakolak: Mhmmm, to jak ktoś ci zabierze powiedzmy połowę pensji, która jest uzależniona np. od prowizji, którą masz wpisaną w umowie to też nie będzie to twoim kosztem/nie będziesz okradziony, a jedynie utracisz zyski xD? W końcu pensję dostaniesz, ale o połowę mniejszą. No jak nie dopłacasz to tylko "utraciłeś zyski" xD. Niesamowite, weźmy zróbmy wakacje kredytowe na 30 lat skoro to
@BaltasarGracian: Właśnie zaplusowałeś gościa, który napisał, że to "próba wyrównania rachunków" XD
A wywodu o wakajkach w ogóle nie chce mi się komentować, bo to próba zmiany tematu, klasyczny whataboutism, a porównywanie "utraconych zysków" prywatnych podmiotów do dopłacania przez 10 lat z kasy PODATNIKA do czyjegoś mieszkanka to kompletne IKS DE. Zamierzasz skorzystać, okej, spoko, ale nie racjonalizuj tego w
@BurzaGrzybStrusJaja: Nie, kupi mieszkanie po takiej samej cenie, jak inni. Tylko społeczeństwo dorzuci się z podatków do jego kredytu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rozumiem, że jako, że zamierzasz skorzystać, to jest to fair (gdybyś był jednym z tych, którzy się nie łapią, to byś pierwszy toczył pianę). Hipokryzja level expert.
nigdzie nie twierdzę, że ten pomysł dopłaty do mieszkań jest fair, ja tylko wytykam, że "kredyciarze" jak ich tu uroczo się nazywa, racjonalizują, że "wakajki" są ok i nikt na tym nie traci po czym mają ból dupy, że inni racjonalizują sobie dopłaty do tych kredytów 2% bo "trzeba pomagać młodym"
Ja nawet nie twierdzę, że ci co brali "wakajki" robili coś złego,
@BaltasarGracian: Super, ale nie taki był temat. WIęc nie wiem, komu chcesz "wytykać" - jakiejś niesprecyzowanej grupie kredyciarzy, którą w Twoim mniemaniu ja reprezentuję? Bo jeśli tak, to pudło - reprezentuję wyłącznie siebie + uważam, że każdy socjal jest niesprawiedliwy, jeśli pojawiają się jakieś warunki. Albo wszystkim - albo nikomu.
Jeżeli podzielasz ten pogląd, to
Uważam, że każda forma rozdawnictwa jest zła. Nie powinni ludzi zamykać na covid, drukować pieniędzy, dawać wakacji i dopłacać do kredytu. Problem w rozdawaniu jest taki, że jak dasz dziecku bułkę to tak głupio
@BurzaGrzybStrusJaja: No to się zgadzamy.
@BurzaGrzybStrusJaja: Bo to są utracone zyski. Nie manipuluj. Banki nie dostają z kasy podatnika pieniędzy, tylko wyliczają, ile utraciły na odsetkach. Czy te obliczenia są zasadne, czy nie - nie wnikam, ale mechanizm jest kompletnie odmienny, a banki to w większości prywatne podmioty, więc do kasy podatnika
no temat był taki, że jak ktoś ma farta i wstrzeli się w odpowiednią grupę to mu PiS coś da (czyimś kosztem), kolega @BurzaGrzybStrusJaja zauważył, że wcześniej farta mieli "kredyciarze", teraz młodzi "spadkowcy" bez mieszkań - ergo to nic nadzwyczajnego w tym chorym kraju
tag wrócił do życia ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jednak nagłówki typu:
uważam za kłamliwe, bo bank z kredytów zarabia na marży i prowizji - czyli zysków mają mniej, kiedy podnoszone są
@BaltasarGracian: Nie wiem, czy byś cokolwiek znalazł, bo nie wypowiadałem się na ten temat za bardzo. Natomiast musisz odróżnić dwie rzeczy, jak kolega wyżej:
1. czy było to niesprawiedliwe? Było!
2. czy jest to rozdawnictwo? No nie. To przymuszenie prywatnego podmiotu, by zrzekł się części zysków. Jest to ogólnie złe
@wykopekdev: Znaczy co, wakajki? To inny temat ogólnie. Uważam, że ten program był porażką pod każdym względem praktycznie, ale wolałbym skupić się tutaj na kolejnym, jeszcze gorszym.
@BurzaGrzybStrusJaja: Zyski
@TypowyZakolak: No, ale co to ma do rzeczy? Umowa to umowa. Równie dobrze można powiedzieć, że ci co brali kredyt wcześniej to mieli farta, że tyle lat były tak nisko stopy. Więc tak, "kredyciarze" mieli farta, że im PiS rzucił koło
@BaltasarGracian: To, że nie mieli farta. ;)) Bo są na minusie pomimo tej akcji. Ew. "szczęście w nieszczęściu" - nie są aż tak głęboko w d*pie, jak mogli być.
@TypowyZakolak:
Nie chcę bronić banków, ale ludzie trzymajmy się podstaw logicznego myślenia.
Równie dobrze można powiedzieć, że podatnik też tutaj tylko "utraci
@LaurenceFass: Trzymamy się. To nie było rozdawnictwo. Jeśli chcemy to nazwać po imieniu, możemy użyć słowa "redystrybucja" (złodziejstwo). Ale NIE rozdawnictwo. Natomiast dopłaty do kredytów to właśnie klasyczne rozdawnictwo z pieniędzy podatnika.
Utrata przewidywanych zysków to nie strata. Jeśli uważasz inaczej, spróbuj przekonać US, że nie możesz w
@TypowyZakolak:
Różnica jest tylko taka, że w jednym przypadku redystrybucja nie przechodzi bezpośrednio przez budżet.
Czyli np. zamiast zebrać z Ciebie podatek do puli i rozdać komukolwiek to państwo prawem zmusza Ciebie żebyś sam wykonał przelew na konto "kogokolwiek".
@JestemKrzysio: Tak
@JestemKrzysio: Tak :)
@TypowyZakolak: To jest bardzo śmiała teza biorąc pod uwagę że te artykuły o małej ilości nadpłat to się pojawiały w 11/2022 albo i wcześniej, generalnie krótko po rozpoczęciu wakacji kredytowych podczas gdy większość ludzi co potrafi liczyć to zrobiła jak ja - na te
Dlatego nawet na lokatę 2% opłacało się wpłacić, co nie zmienia faktu że tak, na taki krótki okres 3-4 miesiące to łatwo znaleźć lokatę na promocyjnym dużo wyższym oprocentowaniu
Na przykładzie:
Nie musisz płacić 20k PLN powiedzmy, bo weszły wakajki.
Możesz:
1. Wpłacić na lokatę. Najlepszą lokatę na rynku obecnie mam (10% w CA), ale to jest tylko do 50k (więc musiałem otworzyć >1 konto), i tylko na pół roku. Inne są w zakresie 7-8% w promocji 2-6 m-cy, potem 4-6%. Ciężko powiedzieć, jaki procent będzie w całym roku, bo oczywiście jak
Na czas (rządowych) wakacji kredytowych naliczanie odsetek jest całkowicie ZAWIESZONE. Jedyne co mogą dalej naliczać to koszt ubezpieczenia które wynosi zazwyczaj ułamek % od kwoty kredytu (rocznie), więc nawet natychmiastowa nadpłata tutaj wiele nie zmieni.
Hajs który mógłbyś przeznaczyć na nadpłaty wpłacasz albo na promocyjny ROR albo