Aktywne Wpisy

SystemHalted2_0 +127
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz
naganiaczherculesa +343
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

MacBook Air M2/24GB/512 (8 cpu) -> około 10 tysięcy
MacBook Pro 14,2"/M1 Pro/32GB/1TB (10-cpu) -> około 15 tysięcy
Zastosowanie:
Teamsy, Slacki
Inteliji x3, Webstorm, DataGrip
Docker: RabbitMq, Redis, PostgresSQL
Spotify
Aktualnie posiadam
Intel Core i7-8550U 4x1.8/4 GHz
32GB RAM
256 GB SATA SSD
Ponieważ aktualny sprzęt zaczyna łapać zadyszkę pomyślałem o zmianie, ale polityka Apple nie pomaga w dokonaniu wyboru. W największym obciążeniu potrzebuje to co na górze, czyli praca z kilkoma mikroserwisami. Czasami dodatkowo potrafię odpalić frontend.
Na początku napaliłem się na Pro 14, ale wewnętrzna cebula mówi, że może M2 Air będzie ok? Z jednej strony sprzęt do pracy z innej musiałbym dołożyć połowe M2.
Komputer 99% czasu będzie używany z monitorem zewnętrznym 1x LG 35WN75C.
Oczywiście znam wady i zalety więc ekran, odświeżanie nie przekonują mnie żeby wydać tyle pieniędzy, jedynie chciałbym dopasować do swoich potrzeb komputer na +/- 5 lat. Jasne od czasu do czasu obróbka zdjęc/video 4k, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia.
Czy ktoś pracuje na M2 air 24GB i może stwierdzić, że sprzęt będzie wystarczający?
#apple #macbook
Na co wydać pieniądze?
Obawiam się, że jak odpale to wszysko z Dokerami to będzie mały problem. Dlatego myślałem o 16+
@bsmlody2030: Uwierz, że nie ma problemów ;)
W tej samej kwocie kupie m1 pro 14 16GB 512 (8 cpu) co w sumie nie jest wielkim przeskokiem (wydajnościowym) nad air 2 24GB gdzie będę miał większy czas na baterii i bardziej przenośne urządzenie. Wydajność będzie bardzo zbliżona.
A wszystkie inne "półśrodki" typu m1 pro 14 z
Twoja decyzja, ale właśnie po to ja chciałem mocniejszy sprzęt, żeby zaraz nie przycięło go z braku chłodzenia. Choć może w twoim wypadku to będą pojedyncze przypadki więc nie ma się co przejmować.
Decyzja i tak w twoich rękach! I myślę że co nie kupisz będzie dobrze.