Wpis z mikrobloga

Może jednak nasycenie rynku jest blisko?
Może już niedługo każdy kot chciał Teslę już ją będzie miał? I pozostanie wymiana starych modeli ze zużytymi bateriami na nowe?
#tesla #samochody
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@laporte: Oj nie, ale zbliżamy sie do momentu kiedy każdy kto chciał i kogo stać na Tesle już ją ma.
Zauważ że po 2-8 latach tych co było stac żeby kupić nowe auto może będą chcieli wymienić na nowe jeśli nowe oferuje coś czego im brakuje.
  • Odpowiedz
@zibizz1: Po prostu miałem okazje rozmawiać z ludźmi z USA wczoraj, i rozmowa zeszła na auta. Nikt z tej grupki nie marzy o Tesli, bardziej duży SUV jak Volvo XC90 lub Escalade, ewentualnie pickup truck.
A Teslę trzeba złomować po awarii baterii, bo nowa bateria do Tesli kosztuje podobno ponad 20k dolarów. Chyba że oni mi żle powiedzieli.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@laporte: jak nie obejmuje wady baterii gwarancji to kosztuje coś 20k wymiana.
Cybertruck w tym roku.
XC90 i escalade są większe niż nawet model X. Także Tesli ma nawet w tym segmencie rynku.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@laporte: nasyceniem rynku będziesz mógł nazwać sytuację, w której modele S czy X by nie schodziły. A tam dalej wszystko schodzi, do tego od grudnia dopiero są te modele dostępne w europie, za niedługo będą w Chinach.
Żeby wysłać pierwszy batch do Europy to przestano dostarczać te modele w Ameryce Północnej.
Jak spojrzysz w cyferki, oni wcale tego dużo nie produkują. To nie model 3/Y.
  • Odpowiedz
@gonzo91: Pewnie masz rację, ja tylko mam taką obserwację. Wydaje mi się że jeszcze 5 lat temu ludzie mówili często o tesli, a teraz więcej mówią o Elonie. Do tego słyszę głosy że ludzie rezygnują z planów zakupu Tesli że względu na poglądy Elona (polityczne i anty-science)
  • Odpowiedz
@laporte: Wszystko racja ale to w stanach, dla tych co chca Escalade będzie Cybertruck. A nadal jeszcze duzo ludzi nie wie że chce Teslę.

5 top argumentów to:
- battery range
- performance and acceleration
  • Odpowiedz
@zibizz1: Twoje argumenty są trafne, wiadomo, ale tyczą się tylko ludzi którzy zastanawiają się nad zakupem Tesli, a przynajmniej elektryka. To jest tylko moja obserwacja, nie mam twardych danych, ale wydaje mi się że tesla przemija jako "status symbol" i powoli przekształcą się w kolejną fabrykę samochodów.
  • Odpowiedz
nie mam twardych danych, ale wydaje mi się że tesla przemija jako "status symbol" i powoli przekształcą się w kolejną fabrykę samochodów.

@laporte: Też mam takie odczucie. Ale jak przychodzi do kupna elektryka, to Tesla jest bardzo mocnym graczem w kwestii stosunku ceny do zasięgu i osiągów, jeżeli ktoś szuka samochodu z kategorii którą Tesla aktualnie oferuje, to z dużym prawdopodobieństwem wybierze właśnie Teslę.
  • Odpowiedz
Po prostu miałem okazje rozmawiać z ludźmi z USA wczoraj, i rozmowa zeszła na auta. Nikt z tej grupki nie marzy o Tesli

@laporte: To raczej nie chodzi o to czy ktoś marzy o Tesli czy nie (fanboye kupią sobie jak będdzie ich tylko na to stać - cena nie robi różnicy) tylko czy jest to praktyczny samochód.

Jakieś 5 lat temu był hype na Tesle bo to był powiew nowości.
  • Odpowiedz
@kwanty: to prawda, jednak jak przyjdzie ten moment że Tesla będzie bardziej praktyczna niż benzyniak to na rynku pojawi się dużo więcej konkurencji.
Mimo wszystko w tym momencie benzyniak jest bardziej praktyczny przynajmniej w stanach.
Już w tym momencie Tesli pojawia się spora konkurencja, a co będzie za parę lat?
I ja wcale nie uważam że Tesla przegra i odpadnie, tylko że nie będzie wyjatkowa. Bedzie po prostu producentem samochodów
  • Odpowiedz
@kwanty: bardzo fajna analiza, fajnie się czytało, dzięki.
Nie zgadzam się tylko z jednym, jednak konkurencja od "legacy" będzie sporym wyzwaniem dla Tesli, nie widzę sytuacji gdzie konkurencja nie zaadoptuje lepszego modelu produkcji i cicho odejdzie w niepamiec.
Nawet analitycy giełdowi wyraznie zaczynają traktować akcje Tesli jako fabryki samochodow a nie spółkę technologiczną jak wcześniej.
Czy nie wydaje Ci się że przyjdzie moment kiedy obecność Elona zacznie bardziej szkodzić Tesli
  • Odpowiedz