Wpis z mikrobloga

Mały test i recenzja, w końcu się doczekał. Owoce tego wszystkiego wrzucę w linku do krótkiego filmiku na końcu wpisu, zapraszam.

Denver steak na kamieniu wulkanicznym z

-Urnebes
-Chimichurri
-Palone masło z czosnkiem i rozmarynem
- pieczony ziemniak z oliwą, czosnkiem, rozmarynem i solą morską
-Zblanszowana, grillowana brukselka i kiść pomidorków

Denver to kolejny z czarnych koni, stosunkowo mało popularny kawałek u nas w kraju. Wycinamy z łopaty, bardzo delikatny i przede wszystkim #!$%@? się piękną marmurkowatością. Lubi bardzo duży ogień ;)

Jeśli chodzi o kamienie lawowe, wulkaniczne to nie są one żadną nowością, ale też nie są zbyt popularne.
Moj pochodzi z południowej części Włoch, z wulkanu Etna. Rozgrzewają się do bardzo wysokiej temperatury, następnie ją równomiernie oddając.

Jeżeli chodzi o rozgrzewanie takiego kamienia to w warunkach z przeciętnym piekarnikiem takim jak ja mam w domu to jest to jak najbardziej możliwe. Ja jednak skarmelizowalem wcześniej steka na pełnej mocy po 30 sekund na stronę na patelni.

Kamień trzymałem około 45 minut bezpośrednio przy górnej grzałce piekarnika ustawionej na maksymalną temperaturę (u mnie 250 stopni)

Jeśli ktoś posiada piec do pizzy to jest w domu. Ja też planuje zabrać go do lasu i rozgrzać w żarze ogniska.

Podsumowując to subiektywnie uważam,że to bardzo fajny gadżet. Genialnie jest podać taką deskę dla gościa i może sobie sam wysmażyć steka przy stole. Do tego dobre piwo i jest w pyte.

Tutaj wrzucam link tak na szybko jak to wygląda i poniżej z 1-2 kiepskiej jakości zdjęcia bo mam.goeniany telefon.

https://streamable.com/1mchj5

#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
#ziemniakowniezostawiaj
Pobierz Ziemniak43212 - Mały test i recenzja, w końcu się doczekał. Owoce tego wszystkiego wr...
źródło: comment_1673293542Z6GRteZ5PMLP4N26ytum5b.jpg
  • 8
@mielonkazdzika: Czy ja wiem, leżał 2 tygodnie to w końcu trzeba było go przetestować, zapomniałem urnebes posypać wędzona papryką i podpalić kawałek rozmarynu. Taka paląca się gałązka rozmarynu, zanurzona w palonym z czosnkiem maśle to najlepsze w kuchni perfumy.

@pasta_alla_carbonara: sous-vide w cale nie jest bieda, to genialna metoda obróbki, nie mam niestety cyrkularka ani wakowarki ;/ może kiedyś sobie sprawię.
@Ziemniak43212: Jesteś stekowym świrem, zdecydowanie.
Może bym to bardziej propsowała gdybym lubiła steki, wybacz. Ale z tym kamieniem na stole to pojechałeś że ho ho.
Uwielbiam za to rozmaryn i czosnek, ziemniaka i pomidory też ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@arinkao: Nie musisz przecież lubić steków, mi też wiele produktów nie smakuje a niektórzy je uwielbiają. Ja wcale tak dużo steków nie robię, a teraz będzie już ich tylko mniej. Na co dzień lubię kuchnię włoską, francuską, bałkany.. ostatnio robiłem taką zwykłą chłopską zapiekankę, indyjskie curry jakieś, ale nie wrzucam tego tutaj bo to nudy.