Aktywne Wpisy
algus +295
#dziendobry ! Jak co roku zapraszam na podsumowanie mojego zeszłego roku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#sylwesterzwykopem #heheszki
#sylwesterzwykopem #heheszki
ArchDelux +239
Aktualna sytuacja w Holandii, Niemczech i Polsce wg Google.
#motoryzacja #mapygoogle #nawigacja #zycietruckera #ciekawostki #nowyrok #2024 #bekaztransa #polskiedrogi #polska
#motoryzacja #mapygoogle #nawigacja #zycietruckera #ciekawostki #nowyrok #2024 #bekaztransa #polskiedrogi #polska
Denver steak na kamieniu wulkanicznym z
-Urnebes
-Chimichurri
-Palone masło z czosnkiem i rozmarynem
- pieczony ziemniak z oliwą, czosnkiem, rozmarynem i solą morską
-Zblanszowana, grillowana brukselka i kiść pomidorków
Denver to kolejny z czarnych koni, stosunkowo mało popularny kawałek u nas w kraju. Wycinamy z łopaty, bardzo delikatny i przede wszystkim #!$%@? się piękną marmurkowatością. Lubi bardzo duży ogień ;)
Jeśli chodzi o kamienie lawowe, wulkaniczne to nie są one żadną nowością, ale też nie są zbyt popularne.
Moj pochodzi z południowej części Włoch, z wulkanu Etna. Rozgrzewają się do bardzo wysokiej temperatury, następnie ją równomiernie oddając.
Jeżeli chodzi o rozgrzewanie takiego kamienia to w warunkach z przeciętnym piekarnikiem takim jak ja mam w domu to jest to jak najbardziej możliwe. Ja jednak skarmelizowalem wcześniej steka na pełnej mocy po 30 sekund na stronę na patelni.
Kamień trzymałem około 45 minut bezpośrednio przy górnej grzałce piekarnika ustawionej na maksymalną temperaturę (u mnie 250 stopni)
Jeśli ktoś posiada piec do pizzy to jest w domu. Ja też planuje zabrać go do lasu i rozgrzać w żarze ogniska.
Podsumowując to subiektywnie uważam,że to bardzo fajny gadżet. Genialnie jest podać taką deskę dla gościa i może sobie sam wysmażyć steka przy stole. Do tego dobre piwo i jest w pyte.
Tutaj wrzucam link tak na szybko jak to wygląda i poniżej z 1-2 kiepskiej jakości zdjęcia bo mam.goeniany telefon.
https://streamable.com/1mchj5
#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
#ziemniakowniezostawiaj
Denver
@pasta_alla_carbonara: sous-vide w cale nie jest bieda, to genialna metoda obróbki, nie mam niestety cyrkularka ani wakowarki ;/ może kiedyś sobie sprawię.
Może bym to bardziej propsowała gdybym lubiła steki, wybacz. Ale z tym kamieniem na stole to pojechałeś że ho ho.
Uwielbiam za to rozmaryn i czosnek, ziemniaka i pomidory też ( ͡° ͜ʖ ͡°)