Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dziadeq: a przy ja przy tej okazji znowu mogę poczuć błogą wyższość nad tępymi małpiszonami o moralności sprowadzającej się do własnych interesów, bo być może z żoną załapalibyśmy się na program w pierwotnym kształcie, mimo że mam mieszkanie i stać mnie na kupienie drugiego na rynkowych zasadach (ze wsparciem kredytu). W takiej sytuacji mógłbym kupić to drugie, korzystając z taniego lewara dostarczonego przez państwo. Po propozycjach uszczelnienia programu, przestajemy się
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Pawelex:
Czyli wychodzi na to że jeśli ja posiadam dom i w akcie notarialnym jestem tylko ja, a natomiast żona nie ma tak naprawdę nic (akt przed ślubem był) to ona może wziąć taki kredyt mimo, że ja mam dom na kredyt.. według mnie warunek ".. spełni tylko jedno z nich..." jest dla mnie spełniony i żona może zakupić ziemię przykładowo na 2%
( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz
@DenverPn: > Buda zaznaczył także, że do programu nie będą się kwalifikować małżeństwa, w których jedna osoba ma nieruchomość, nawet jeśli mają rozdzielność majątkową. "Jeżeli jeden małżonek ma nieruchomość, to znaczy, że mogą w tym mieszkaniu mieszkać. Jeśli z tego nie korzystają, to ich decyzja" - tłumaczył Buda. Podkreślił, że jeśli jeden z małżonków sprzeda swoje mieszkanie, to także nie będzie mógł skorzystać z programu.
  • Odpowiedz
Więc ponad 200 k przeszło mi koło nosa, ale git, bo jest szansa na realizowanie ważnego interesu społecznego.

@the_good_guy: IMO ważnym interesem społecznym byłoby zajęcie się prawem bankowym i podatkowym w ogóle ¯\_(ツ)_/¯

Ale ogólnie to mi to całkiem obojętne, bo to już od pewnego czasu nie mój problem.
  • Odpowiedz
Kredyt mogą także wziąć małżonkowie lub rodzice co najmniej jednego wspólnego dziecka. W tym przypadku wystarczy, jeśli warunki wieku i „pierwszego mieszkania” spełni tylko jedno z nich.

@heartbrakerr: na gov.pl są inne warunki. Ten rząd naprawdę nie wie co wprowadza... chyba że to odnosi się tylko do małżeństwa z dzieckiem
  • Odpowiedz
@Pawelex: tak na gov jest napisane co innego niż mówił Buda wczoraj w wywiadzie. Pewnie ten program się zmieni jeszcze kilka razy o ile w ogóle go uruchomią, więc póki co nie ma się czym podniecać.
  • Odpowiedz