Dostałem odpowiedź na moje odwołanie od karty powołania na ćwiczenia wojskowe. Wiem, że wiele osób czekało na rozwinięcie sytuacji. Na koniec dołączam zdjęcia. Odwołanie zostało... uwzględnione, a karta powołania uchylona ( ͡°͜ʖ͡°)
Oczywiście to nie koniec, bo przepisy nadal są takie same i kolejne osoby nadal mogą zostać powołane na ćwiczenia.
Dziękuję wszystkim, którzy zaangażowali się w sprawę i za duże zainteresowanie sytuacją, w wyniku którego WCR Sieradz wycofał się ćwiczeń na które zostałem powołany.
Nie dziękuję prawnikom, z którymi się kontaktowałem i żaden nie był w stanie/nie chciał sensownie pomóc mi w tej sprawie. Więcej wsparcia i analizy prawnej uzyskałem na wykopie xD
Co ciekawe, w odwołaniu powoływałem się na kilka rzeczy, w tym na brak podstawy prawnej wg mojej oceny. W uzasadnieniu decyzji o uchyleniu nie ma natomiast potwierdzenia zasadności tego zarzutu. Jest jedynie wzmianka o zdrowotnych powodach, na które również się powoływałem. Niestety zdecydowałem się na ocenzurowanie tego, gdyż nie chce dzielić się publicznie moimi przypadłościami.
Na drugiej stronie jest jedynie nawiązanie do Art 131 i 248, wygląda to trochę jak odpowiedź na mój zarzut o braku podstawy prawnej, ale brak tutaj nadal jednoznacznego potwierdzenia, iż jestem żołnierzem rezerwy pasywnej.
Btw, z okazji nowego roku życzę wszystkim braku powołania na ćwiczenia oraz zmiany ustawy ( ͡°͜ʖ͡°)
Miras. Ja mam z kolei astmę. Jakby te menty przysłały mi coś takiego, warto się na nią powołać ? Mam orzeczenie lekarskie plus wyniki marnej spirometrii. Pzdr.
@sawes05: To też ciekawe, bo może badają spirometrię na komisji i jak tam wyjdzie ci duża pojemność płuc to nic z tego. A możesz mieć przecież niską spiro po wysiłku. Ale tu się nic nie dowiesz, jak tyle buców. Wszystko dla siebie zachowają,
@Grzegorzfloryda420: Nieprawda, tam nic nie mówią, dzwoniłem. Wyuczone formułki. Trzeba mieć kontakt z kimś kto sobie coś załatwił. A znamy ludzi takich. Im też powiesz, że nie dzwonili i wszystko jest łatwe?
@nowywinternetach: Ale ja nic nie załatwiłem. Nie zmieniłem kategorii. Gdyby nie to, że całkiem wycofali się z tych ćwiczeń po aferze to prawdopodobnie moje odwołanie byłoby odrzucone. Po prostu wypisałem wszystko czego mogłem się chwycić, a WCR tak czy siak musiał rozpatrzyć moje odwołanie, więc zamiast wysyłać osobna decyzję o uchyleniu karty po prostu rozpatrzyli pozytywnie odwołanie.
@nowywinternetach: rozpisałem ci jak się zmienia kategorię wojskową na przykładzie kilku osób i tutaj się nic nie zmieniło. Jak wiesz lepiej, to oświeć mnie
@DamianO1995: Ano kompletuję na razie. Tylko nie wiem ile mi to zajmie jeśli na jedną wizytę na NFZ czeka się 3-5 miesięcy. Pewnie za niektóre zapłacę i pójdę prywatnie, no ale jest jak jest. Jak oni każą w 14 dni to zrobić to powodzenia.
@anusiaks: o, to jest jakiś punkt zaczepienia, przydało by się potwierdzenie od kogos kto był na ćwiczeniach i się upewnił, że nikogo z D nie było, bo widać, że jak to zwykle bywa robią jedno, mówią drugie, a w ustawie jeszcze coś innego
@3edcvfr4: Kategoria D jest zwolniona ze służby w czasie pokoju, a ćwiczenia są właśnie częścią tej służby. To wynika z samej definicji tej kategorii jak i z ustawy.
Odwołanie zostało... uwzględnione, a karta powołania uchylona ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście to nie koniec, bo przepisy nadal są takie same i kolejne osoby nadal mogą zostać powołane na ćwiczenia.
Dziękuję wszystkim, którzy zaangażowali się w sprawę i za duże zainteresowanie sytuacją, w wyniku którego WCR Sieradz wycofał się ćwiczeń na które zostałem powołany.
Nie dziękuję prawnikom, z którymi się kontaktowałem i żaden nie był w stanie/nie chciał sensownie pomóc mi w tej sprawie. Więcej wsparcia i analizy prawnej uzyskałem na wykopie xD
Co ciekawe, w odwołaniu powoływałem się na kilka rzeczy, w tym na brak podstawy prawnej wg mojej oceny. W uzasadnieniu decyzji o uchyleniu nie ma natomiast potwierdzenia zasadności tego zarzutu. Jest jedynie wzmianka o zdrowotnych powodach, na które również się powoływałem. Niestety zdecydowałem się na ocenzurowanie tego, gdyż nie chce dzielić się publicznie moimi przypadłościami.
Na drugiej stronie jest jedynie nawiązanie do Art 131 i 248, wygląda to trochę jak odpowiedź na mój zarzut o braku podstawy prawnej, ale brak tutaj nadal jednoznacznego potwierdzenia, iż jestem żołnierzem rezerwy pasywnej.
Btw, z okazji nowego roku życzę wszystkim braku powołania na ćwiczenia oraz zmiany ustawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#obowiazkowecwiczeniawojskowe
źródło: comment_1672680056pWNpjTTRDaf1bZmNgKrw7j.jpg
Pobierz@sawes05: To też ciekawe, bo może badają spirometrię na komisji i jak tam wyjdzie ci duża pojemność płuc to nic z tego. A możesz mieć przecież niską spiro po wysiłku. Ale tu się nic nie dowiesz, jak tyle buców. Wszystko dla siebie zachowają,
źródło: comment_1672703975KXuKVOUGch4uKxYKI5uNz8.jpg
Pobierzczyli tylko kategoria E, która zwalnia z obowiązku pełnienia służby w czasie wojny, D zwalnia tylko w
@nowywinternetach: rozpisałem ci jak się zmienia kategorię wojskową na przykładzie kilku osób i tutaj się nic nie zmieniło. Jak wiesz lepiej, to oświeć mnie
wojsko uczy, wychowuje i rozwija :) życzę powodzenia w życiu
Tak z ciekawości to jaką masz kategorię i czy wiesz jak to wygląda w przypadku osób z D?
@Xing77: A co mam mówić? Są prymitywne. Nie stawiają na jakość, a na ilość. Byle liczba mięsa się zgadzała.