Wpis z mikrobloga

Traktaty i przepisy można wypracowywać jako równy z równym. Tu jesteśmy postawieni jako większy(UE), mniejszy(PL).

@Bulletproof-50: no bo weszliśmy do grupy kilkudziesięciu państw, to oczywiste że nikt nie będzie zmieniał na nasze żądanie zasad które obowiązują wszystkich.
  • Odpowiedz
Każdy polityk który dąży do federalizacji UE czyli zlikwidowania defacto państwowości będzie popierał euro jako wspólną walutę czyli każdy z "opozycji"

@Bulletproof-50: a gdzie minusy?

które mają różne kultury, języki, gospodark i
  • Odpowiedz
USA też miało różne kultury, gospodarki i cele. Cały czas mają. Różnica między Kalifornią a Missisipi są gigantyczne.

@Jakovv: No nie bardzo- to jednak ten sam język, kultura anglosaska i poszczególne stany połączyły się w jedno państwo relatywnie szybko, a nie po ponad tysiącu lat.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Bulletproof-50: To chyba już wszystko wiem. Zła władza w Polsce niszczy stronnictwa narodowe poprzez nasycanie ich szeregów katooszołomami, wszelkiej maści fobami, bojówkami kibolskimi i innymi kreaturami, które skutecznie odstraszają 90% społeczeństwa od oddania na nich głosu. Dzięki tej taktyce stronnictwa narodowe mają nigdy nie przebić się do społeczeństwa ze swoimi racjonalnymi postulatami.
  • Odpowiedz
a w europie kultura europejska.

@Jakovv: Nie ma czegoś takiego, bo Niemcy mają zupełnie inną kulturę niż Grecy. Jak można porównywać regionalne różnice w jednym małym państwa, między różnicą mentalności, celami, gospodarką Finlandii i Portugalii.
  • Odpowiedz
nie rozumiem argumentu

@Jakovv: W sensie USA praktycznie to od początku to jedno państwo, a nie niepodległe kraje- więc nie wiem jak można mówić o rozbieżnej kulturze i interesach- to tylko kwestie lokalne, a nie strategiczne.
  • Odpowiedz
@Sarza01: Ja się nie zapomniałem, tylko tutaj widzę trzeba tłumaczyć wszystko po kolei i o niczym nie zapominać. Rozwińmy: silna gospodarka to też niezależność energetyczna która jest chyba najważniejsza a którą w tym momencie likwidujemy(likwidacja kopalni węgla).
  • Odpowiedz
@Bulletproof-50: @djtartini1: oczywiście że kultura europejska istnieje. Niemcy i Grecja są kulturalnie bliżej siebie niż Grecja i Egipt, chociaż leżą dużo bliżej siebie.

Jak można porównywać regionalne różnice w jednym małym państwa, między różnicą mentalności, celami, gospodarką Finlandii i Portugalii.

@djtartini1: normalnie, nie chce utrzymywać wschodu polski, niech pisowcy j----i sami se radzą. Jeśli ktoś podważa sens integracji europejskiej, ja podważam sens istnienia polski jako państwa
  • Odpowiedz