Wpis z mikrobloga

Z racji postępującego wieku będę kupował okulary:) Pytanie do osób jeżdżących na #motocykle jak ogarniacie okulary+kask? Jestem jeszcze przed zakupem czy nawet wyborem oprawek, czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę przy dobieraniu okularów chcąc używać ich z kaskiem?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kanciak12: Nie jest wygodnie, parują czasem się słabo układają ramiączka, pole widzenia szwankuje, kolejność zakładania itp.
Najlepiej zakładać do kasku soczewki kontaktowe.

Gx
  • Odpowiedz
@kanciak12: Jeżdżę, bez, z soczewkami i okularami jak mi się chce. Ale głównie zakładam na zmrok i porę jesieno-wioseną, bo rozlewają mi się światła.

Więc wszysko tak jak wyżej, kask powinien być dostosowany do okularów, powinno być to uwzględnione w opisie, przy zakupie kasku. A kupując soczewki poproś by nałożyli ci powłokę dzięki której nie będą ci one zaparowywać.
  • Odpowiedz
@kanciak12: chyba juz w kazdym kasku jest miejsce na oksy ale te wielkie potterowe mogą nie wejść xDD . Latem lubię jeździć w przeciwsłonecznych pomimo blendy. Jak masz zwyczajną wadę to soczewki to must have na mgliste, zimne i mokre dni. Zawsze mam awaryjnie jednodniowe na jakieś okoliczności, chociaż wole oksy.
  • Odpowiedz
@kanciak12: Ja mam kask szczękowy właśnie dlatego że noszę okulary.
Zakładam okulary oprawkami troszkę powyżej uszu tak żeby kask mi nie dociskał ucha do oprawki
(KASK | UCHO | OPRAWKA | CZASZKA)
Potem zakładam kask szczękowy i mogę tak przejechać 500 km. Mierzyłem parę zwykłych kasków i nic mi nie podeszło bo albo minimalnie czułem oprawkę na uchu albo kask był luźny. Ten minimalny uścisk to nie problem przez pierwsze
negtner - @kanciak12: Ja mam kask szczękowy właśnie dlatego że noszę okulary. 
Zakła...

źródło: comment_167221509428JJCOhO8Q3KNhAcW4FQ68.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz