Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Oczywiście - jeśli jesteś z Orlenu czy PiS-u, może negować fakty.

A właściwie - musisz...

@ConanLibrarian: czyli jakie są fakty? Bo ja widzę takie:
-mamy wysokie marże zarówno rafinerii(Orlen, Lotos), jak i stacji paliwowych
-na stacjach mamy jedne z najniższych ceny paliw w Europie(brutto)

Czy uważasz że jest inaczej? Dla klienta końcowego liczy się to, ile on ostatecznie płaci, a nie ile po drodze jest marży lub podatków
  • Odpowiedz
  • 4
@dziczyznaa:

dlaczego cena bez podatków? Jak pojadę na stację to płacę z podatkami i tylko ta cena mnie interesuje.

1. Bo to faktyczna cena paliwa sprzedawanego przez Orlen. To pokazuje jak nas rżnie.
2. Bo mamy obniżony podatek VAT co zaburza postrzeganie cen
3. Bo firmy kupują w cenie netto i to ta cena podnosi cenę wszystkich usług i produktów.
  • Odpowiedz
  • 0
@MamByleJakiNick:

Dla klienta końcowego liczy się to, ile on ostatecznie płaci, a nie ile po drodze jest marży lub podatków

Klienta końcowego też może interesować, że w Polsce z tej ceny więcej ucieka do prywatnych podmiotów czy trafia do budżetu, traktujesz to jak błahostkę, a to nie jest błahostka tylko ty jesteś debilem w tej rozmowie.
  • Odpowiedz
teraz daj dla porównania ceny brutto na stacjach. Czyli takie które płaci klient

@JanDzbanPL: wiesz, że są więksi klienci, niż ty i twój lanos w gazie i oni odliczają vat? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@dziczyznaa:

a to w każdym europejskim kraju jest taki sam VAT?

Właśnie o to chodzi, że nie i dlatego cena netto lepiej nadaje się do porównania w czasie gdy jeden kraj ma obniżoną stawkę podatkową.
  • Odpowiedz
@janekplaskacz:
Jednemu przyjebowi odpowiedziałem, i przyleciał drugi. Przyjeb A twierdzi, że to nie ma znaczenia, że ileś groszy np. 113gr z litra trafia nie do budżetu tylko w postaci marży, bo klienta końcowego tylko interesuje końcowa cena. Podatnika jak najbardziej to powinno interesować.

Pieniądze z marży nie trafiają do do budżetu państwa, na każdym litrze to przykładowe 113 gr które w analogicznych Czechach trafiałoby do budżetu w postaci podatku trafia
  • Odpowiedz