Aktywne Wpisy
mefju1 +703
Drodzy wykopowicze.
W dniu 29.07.2024 w godzinach wieczornych (około 22) w moim mieście Sierpc (09-200) doszło do MORDERSTWA. Człowiek chory psychicznie (~39 lat) zadźgał mojego wujka zadając mu ponad 20 ran kłutych nożem. Sprawca był leczony psychiatrycznie, przebywał w ośrodku zapobiegania zachowaniom dyssocjalnym w Gostyninie. Ostatnio po wyjściu ze szpitala zaatakował nawet swojego ojca nożem, który mimo namowy komendanta o złożeniu pozwu o ubezwłasnowolnienie nie złożył od razu. Stanowił on zagrożenie dla
W dniu 29.07.2024 w godzinach wieczornych (około 22) w moim mieście Sierpc (09-200) doszło do MORDERSTWA. Człowiek chory psychicznie (~39 lat) zadźgał mojego wujka zadając mu ponad 20 ran kłutych nożem. Sprawca był leczony psychiatrycznie, przebywał w ośrodku zapobiegania zachowaniom dyssocjalnym w Gostyninie. Ostatnio po wyjściu ze szpitala zaatakował nawet swojego ojca nożem, który mimo namowy komendanta o złożeniu pozwu o ubezwłasnowolnienie nie złożył od razu. Stanowił on zagrożenie dla
placebo_ +213
całą inbę o rzekome transkobiety mogę podsumować jednym obrazkiem. dla niektórych krótkie włosy to już równa się chłop XDD #paryz2024
#orlen #bekazpisu #motoryzacja
@ConanLibrarian: czyli jakie są fakty? Bo ja widzę takie:
-mamy wysokie marże zarówno rafinerii(Orlen, Lotos), jak i stacji paliwowych
-na stacjach mamy jedne z najniższych ceny paliw w Europie(brutto)
Czy uważasz że jest inaczej? Dla klienta końcowego liczy się to, ile on ostatecznie płaci, a nie ile po drodze jest marży lub podatków
1. Bo to faktyczna cena paliwa sprzedawanego przez Orlen. To pokazuje jak nas rżnie.
2. Bo mamy obniżony podatek VAT co zaburza postrzeganie cen
3. Bo firmy kupują w cenie netto i to ta cena podnosi cenę wszystkich usług i produktów.
@MamByleJakiNick: I twierdzisz, że to jest powodem niskich cen.
A ja - wręcz przeciwnie, że mamy jedne z wyższych cen w takim ujęciu.
I pewnie nigdy się nie dogadamy. :-)
Klienta końcowego też może interesować, że w Polsce z tej ceny więcej ucieka do prywatnych podmiotów czy trafia do budżetu, traktujesz to jak błahostkę, a to nie jest błahostka tylko ty jesteś debilem w tej rozmowie.
@JanDzbanPL: wiesz, że są więksi klienci, niż ty i twój lanos w gazie i oni odliczają vat? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Właśnie o to chodzi, że nie i dlatego cena netto lepiej nadaje się do porównania w czasie gdy jeden kraj ma obniżoną stawkę podatkową.
Ale paliwo kupują też firmy.
Nie wiem w jakim uniwersum twoja uwaga odnosi się do mojego komentarza.
W uniwersum ekonomi i powstania inflacji
Jednemu przyjebowi odpowiedziałem, i przyleciał drugi. Przyjeb A twierdzi, że to nie ma znaczenia, że ileś groszy np. 113gr z litra trafia nie do budżetu tylko w postaci marży, bo klienta końcowego tylko interesuje końcowa cena. Podatnika jak najbardziej to powinno interesować.
Pieniądze z marży nie trafiają do do budżetu państwa, na każdym litrze to przykładowe 113 gr które w analogicznych Czechach trafiałoby do budżetu w postaci podatku trafia
Dzbanie, to ty do mnie napisałeś jako pierwszy więc #!$%@?. I patrz na co odpowiedziałeś.
@MamByleJakiNick: Zgadza się, bo mamy - w podanym ujęciu - jedne z wyższych cen paliw.
A z tym dyskutować ciężko.