Aktywne Wpisy
Zoriuszka +266
Ciekawe czy za mojego życia wejdzie 4 dniowy dzień pracy. Rozwiązanie to ma same plusy dla społeczeństwa w sumie wedle badań, nie tylko pod względem zdrowia psychicznego pracowników, ale także ich wydajności w pracy.
3 dni wolnego w tygodniu to idealna liczba na wyczilowanie :3
#przemyslenia #przemysleniazdupy #pracbaza
3 dni wolnego w tygodniu to idealna liczba na wyczilowanie :3
#przemyslenia #przemysleniazdupy #pracbaza
detar +275
-Ale to macie potwierdzone pęknięcie aorty
-No tak, ustalony przekaz
-Ale do tego musi być transport medyczny z lekarzem
-A kto tak stwierdził?[nie ma żadnych wytycznych, decyduje lekarz kierujący]
-Tak po prostu jest.
-Co lekarz w karetce może zrobić?[złoty standard i jedyny możliwy, to leczenie operacyjne]
-No nic
-To po co wam?
-Nie weźmiemy pacjenta i już
I sobie poszli.
Pozostaje dzwonić po karetkę z lekarzem, najbliższa w bazie 40 kilometrów dalej, właśnie wracali do bazy, to byli jakąś godzinę później. Na szczęście stan pacjenta cały czas stabilny, co się z nim działo po tym jak odjechali już nie wiem
#przypadkizsoru #medycyna #lekarz #ratownictwo #ratownikmedyczny
@xTortox: Wiem, sam raz jechałem z sanitariuszami z pacjentką po udarze w ramach okienka udarowego do innego szpitala, bo najbliższy termin transportu z lekarzem za 4 godziny
@alteron: Wsadzisz do tej karetki House i też pozostaje Ci się modlić.
@dr_Batman: A ja nie.
Mieliby. Znaleźli by jako linię obrony wyroki w sprawie przejścia transportu bez lekarza, dla pacjenta ktory tego wymagał. I powiedzieli, że nie byli w stanie zapewnić odpowiedniej opieki i nie od nich zależało jak dlugo zajmie wam organizacja innego
@dr_Batman: Nie ma nigdzie wytycznych jaki jest zakres.
To zależy co masz na myśli mówiąc wytyczne, bo wytyczne wewnetrzne np nasz szpitalne procedury są takie ze jak pacjent jest ciężki, niestabilny hemodynamicznie lub ma wysokie ryzyko pogorszenia to ma
@dr_Batman: To mnie, nie ich
Tak, bo wytyczne z zasady może opracowanić każdy. Inaczej by było ze standardami.
Przecież napisałam, że prawo wymaga żeby transport był adekwatny do stanu pacjenta. Wiec są wytyczne prawne, nie ma wytycznych medycznych jak to ocenić a to roznica.
Na jakiej podstawie orzekasz, że był w zakresie skoro jak sam mowisz nie masz wytycznych żeby
@dr_Batman: Bo oceniłem to na podstawie swojego doświadczenia i wiedzy
I on też.
Ratownik nie ma obowiązku wykonywać bezkrytycznie twoich poleceń, to jest samodzielny zawód medyczny i odpowiada za swoje decyzje swoim PWZ. Podjął decyzję o odpowie transportu i
@dr_Batman: Nom. I właśnie o tym mówię od początku.
@dr_Batman: Od kiedy ratownik ma PWZ?
@dr_Batman: Od 1 grudnia. Sytuacja z zeszłego miesiąca, jeszcze nie mieli ( ͡° ͜ʖ ͡°)