Aktywne Wpisy

atteint +313
pochwalić się wam, moi drodzy, muszę, że od jakiegoś czasu, jestem dumnym posiadaczem limitowanej edycji konserwy Tyrolskiej.

Berbeluszka +90
Nie da się szanować katolików.
Przestałam wierzyć w życie po śmierci w wieku 10 lat, potem poszła już lawina i mimo że naprawdę się starałam uwierzyć (tak jest łatwiej, nie trzeba wtedy za dużo myśleć), to nie byłam w stanie sama siebie przekonać do wiary w cokolwiek, równie dobrze moglabym przekonywać sama siebie, że latający potwór spaghetti istnieje.
Na początku miałam neutralne spojrzenie i z niechęcią patrzyłam na osoby, które kisną z
Przestałam wierzyć w życie po śmierci w wieku 10 lat, potem poszła już lawina i mimo że naprawdę się starałam uwierzyć (tak jest łatwiej, nie trzeba wtedy za dużo myśleć), to nie byłam w stanie sama siebie przekonać do wiary w cokolwiek, równie dobrze moglabym przekonywać sama siebie, że latający potwór spaghetti istnieje.
Na początku miałam neutralne spojrzenie i z niechęcią patrzyłam na osoby, które kisną z
Ta historia zawsze mi się przypomina w kontekście odpałów naszych rządzących. "Prezent" w postaci prawdziwego granatnika wzięty i przepuszczony jak gdyby nigdy nic przez granicę? Zarządzanie obowiązkowego poboru i wyjmowanie czasu mężczyzn z ich codziennych żyć, bo kraj każe? Staroświeckie poglądy Kaczyńskiego na kobiety i alkohol?
Ludzie dziś u władzy żyli w PRL - polskim rodzaju niewoli. Są przeżarci na wskroś tymi wzorcami, te dziady siedzą w polityce i nie ma szans, że rozumieją dobrze "wolny" świat...
Co więcej, wsączają to w nowe pokolenia po sobie i są na to podatni ludzie, którzy myślą: "tak już jest...", "tak to się już u nas robi...", "to nie kradzież, to polska zaradność...", "tak trzeba" i tak dalej, i tak dalej...
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #policja #polska
@Oszaty: To akurat wina #!$%@? tłumaczeń, braku wykształcenia biblijnego katolickich duchownych i tych laseczek prowadzących katechezy i kilku innych czynników. 40 w starohebrajskim to był idiom oznaczający "długo"
40 dni - "długo"
40 lat - "najdłużej".
Jakby w tamtej historii chodziło
Podobnie robiono na przykład z opisem wojen, w liczbie walczących wstawiano cokolwiek byleby pokazać że dana bitwa była duża i istotna.
Wówczas nikt nie zawracał sobie głowy powoływaniem się na rzeczywiste dane.
Komentarz usunięty przez autora
@Koner1391: A skąd wiesz, że nie napisałem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Oszaty: dzień dobry ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@apaczessi: To znowu raczej symbolika niż prawdziwe wydarzenia. Gdyby Izrael wyrżnął ludność Kanaanu to nie byłoby w Biblii historii o "podstępnych" innowiercach (tzw. Podstęp Gibeonitów).
W skrócie, jeśli historia wybicia do nogi mieszkańców i zrównania z ziemią całych miast (Jerycho, Aj) jest dosłownym opisem podboju to Izrael powinien być jednolitym etnicznie krajem - żadnych obcych, ewentualnie
@Filipterka25: Daj tytuł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gdzie to masz w biblii napisane?
Looknij The New Oxford Annotated Bible with Apocrypha: New Revised Standard Version Marc, nie kosztuje miliona monet (większość kosztuje xD) i raczej powinno być OK.
@Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen: No ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Filipterka25: jesteś tego pewny?
https://en.wikipedia.org/wiki/40_(number)#Judaism