#wordpress Mirki, wygląda na to, że wkradł mi się jakiś wirus na stronę bo nagle zauważyłem, że przestałem być pozycjonowany i po nitce do kłębka wyszło, że google zaindeksował 30tys+ podstron z dziwnymi frazami. Idzie to jakoś sprytnie naprawić czy szukać backupu?
@Fanatyk_Wedkarstwa: no zdaje sobie sprawę, na razie postaram się przywrócić to do normalnego stanu. Tak czy inaczej dzięki za info Panowie. Kwestia tylko od którego backup pliki juz zostaly zainfekowane. Bo przywrócę, zaindeksuje - a to trochę trwa i dopiero wtedy będę wiedział czy jest wersja ok.
@saybot: Da się tez poprzeglądać wszystko i to usunąć, a potem poaktualizowac i powinno być okej. Na 90% syf siedzi w plikach strony, czasami wkrada się tez do bazy, ale to rzadko. Pewnie jest widoczny jakiś dziwny kod w źródle strony.
Odsyfiam WP za 150 zł netto jakby co, z faktura oczywiście. Jakbyś miał ochotę komuś to zlecić to mogę to jutro zrobić, ale dzisiaj sie tego nie tykam bo
Da się tez poprzeglądać wszystko i to usunąć, a potem poaktualizowac i powinno być okej. Na 90% syf siedzi w plikach strony, czasami wkrada się tez do bazy, ale to rzadko.
@ArekJ: czy nie sądzisz że to jest za mało? @saybot: miałem dokładnie taki przypadek - raczej zasyfiony jest też indeks wyszukiwarek - strona jest widziana jako szkodliwa i się nie indeksuje teraz pewnie wcale. Jeżeli się indeksuje
@goromadska: dokładnie, bylem na pierwszym miejscu, a teraz w ogóle. Po adresie widoczny jest jakiś shit i naćpało tego od cholery. W google search console widzę, że od września nastąpił wzrost indeksowania ze stałych ~230 pozycji do 40k w dniu dzisiejszym, więc od 3miechów coś się działo. Stracę tylko kilka miechów bo ostatnio backup robiłem na wiosnę - ale to nie problem. Kwestia tylko jak
@saybot: w jakimś tutku google wyczytałem że nowa mapa i indeks może się indeksować i 6 miesięcy, dlatego o tym wspomniałem. Najważniejsze moim zdaniem zaorać co jest, aby było 404, potem kliknąć aby ponownie przetworzyło indeks i załapało że strona nie istnieje. Następnie tworzysz właściwe pozycjonowanie na czystym wordpress - ja bym osobiście zaorał również bazę, dajesz google znać że jest ok i czekasz. W moim przykładzie to trwało ok
@saybot: Przywracasz backup, czyścisz pliki + bazę danych, aktualizujesz wszystko, zabezpieczasz stronę, dopiero potem ponownie bawisz się w SEO. Jeśli masz sporo podstron, to faktycznie ponowna indeksacja może zająć i 6 miesięcy, ale jak masz mniej to przy dopaleniu jakimiś linkami + dobrym linkowaniem wewnętrznym w miesiąc-dwa powinieneś mieć wszystko w indeksach. Możesz spróbować postawić nową bazę i przenieść tylko tabele związane z postami i z termami. Jak chcesz czyścić
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Pewnie jest widoczny jakiś dziwny kod w źródle strony.
Odsyfiam WP za 150 zł netto jakby co, z faktura oczywiście. Jakbyś miał ochotę komuś to zlecić to mogę to jutro zrobić, ale dzisiaj sie tego nie tykam bo
@ArekJ: czy nie sądzisz że to jest za mało?
@saybot: miałem dokładnie taki przypadek -
raczej zasyfiony jest też indeks wyszukiwarek - strona jest widziana jako szkodliwa i się nie indeksuje teraz pewnie wcale. Jeżeli się indeksuje
@goromadska: dokładnie, bylem na pierwszym miejscu, a teraz w ogóle. Po adresie widoczny jest jakiś shit i naćpało tego od cholery. W google search console widzę, że od września nastąpił wzrost indeksowania ze stałych ~230 pozycji do 40k w dniu dzisiejszym, więc od 3miechów coś się działo. Stracę tylko kilka miechów bo ostatnio backup robiłem na wiosnę - ale to nie problem. Kwestia tylko jak
Jeśli masz sporo podstron, to faktycznie ponowna indeksacja może zająć i 6 miesięcy, ale jak masz mniej to przy dopaleniu jakimiś linkami + dobrym linkowaniem wewnętrznym w miesiąc-dwa powinieneś mieć wszystko w indeksach.
Możesz spróbować postawić nową bazę i przenieść tylko tabele związane z postami i z termami. Jak chcesz czyścić