Wpis z mikrobloga

@klimatyzator: Bardzo dziękuję <3 Jeśli chodzi o ciasto to korzystam z przepisu:
https://mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki
bardzo lubię pracować z tym ciastem, z tym zastrzeżeniem, że sama przygotowuję przyprawę do piernika. To smakuje bez porównania lepiej niż gotowe przyprawy. Chętnie podzielę się przepisem, nad którym pracowałam kilka świątecznych sezonów ;).

Jeśli chodzi o ozdabianie to przygotowuję lukier królewski. Używam białka ( ͡° ͜ʖ ͡°) w proszku, bo jest bezpieczne jeśli
@klimatyzator: są śliczne i wyglądają bardzo apetycznie :) tak naprawdę to w smaku nawet lepsze bez takiej tony lukru ;) no ale te moje są bardziej do patrzenia, a do jedzenia robię takie z umiarem i mniejszym wysiłkiem ;) Od worków strunowych lepsze rękawy cukiernicze, chociaż najtańsze. O wiele wygodniej się trzyma i wygodniej zawiązać koniec :)
@Natna213: dziękuję za polecajkę :) fakt, niektóre z tych perełek są bardzo twarde, ale na szczęście one z czasem kruszeją, a pierniczki będą z nimi leżeć jeszcze dobry miesiąc. Ale nie używam ich do takich, które są typowo do jedzenia, tylko do tych ozdobnych, no i zawsze ostrzegam. Na szczęście można też dostać perełki miękkie i z takich też korzystam, tylko one nie są aż tak ładne metaliczne :(